EPA-EFE
Predsednik SAD Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp nije primio usmeni izveštaj o navodnim novčanim nagradama koje je Rusija isplaćivala talibanima za ubistva američkih i drugih vojnika u sastavu vojne koalicije koju u Avganistanu predvode SAD, izjavio je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen.

Do toga nije došlo zbog toga što je visoko pozicionirana službenica CIA koja je za to bila zadužena procenila da su obaveštajni podaci koji ukazuju na to neprovereni, rekao je O’Brajen, koji nije precizirao da li je Trampu uručen pisani izveštaj o tome.

O’Brajen je rekao da je procena službenice bila pravilna, ali je dodao da će SAD snažno odgovoriti ukoliko bude potvrđeno da je Rusija zaista isplaćivala nagrade talibanima za ubistva američkih i drugih vojnika koalicije.

Obaveštajni podaci o nagradama za talibane pojavili su se u vreme intenzivnih napora SAD za postizanje sporazuma o miru u Avganistanu, a 2019. godine, kada je, po tvrdnjama više američkih listova, navodni ruski plan o napadima trebalo da bude sprovođen, Tramp je takođe nastojao da popravi odnose sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Rusija je odbacila navode o nagradama, a predstavnici talibana izjavili su da taj pokret niije sklapao nikakve dogovore sa agentima Moskve.

Tokom 2019. godine, u Avganistanu je život izgubilo 20 američkih vojnika ali, prema izveštaju “Njujork tajmsa”, nije jasno koliko od tih slučajeva se dovodi u vezu sa navodnim ruskim planom o isplati nagrada talibanima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here