EPA-EFE/Chris Kleponis
Donald Tramp

Na listi ličnosti za 2021. godinu koju objavljue Koha ditore svoje mesto je našao i predsednik SAD Džo Bajden.

– Za razliku od svog prethodnika Donalda Trampa, koji nije znao gde se Kosovo nalazi na mapi, aktuelni predsednik SAD sa Kosovom ima poseban odnos još od 1999. godine kada je bio najveći zagovornik za bombardovanja bivše Jugoslavije – piše Koha.

Podsećaju da je Bajden nastavio podršku Kosovu i nakon završetka rata i da je 2008. godine pružio je snažnu podrškom proglašenju nezavisnosti.

– Ubrzo posle 17. februara, posetio je Kosovo kako bi preneo poruku da je nezavisnost nepovratna i da se neće promeniti. Sva ova posvećenost nije ostala necenjena. Odlikovan je Zlatnom medaljom državne slobode, a jedna ulica u Uroševcu dobila je ime po njegovom pokojnom sinu Boeu, koji je godinama pre smrti od raka bio angažovan na obuci kosovskih tužilaca i sudija u okviru misije OEBS-a. Čak i ovaj slučaj, Bajdenu je koristio da ponovo potvrdi svoju podršku narodu Kosova – podsećaju u ovom tekstu.

Oni navode da je Bajden garantovao da će Kosovo imati jednak tretman u dijalogu sa Srbijom, što bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here