EPA/Alexander Becher
Ričard Grenel

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da će američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel biti vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe.

“Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš poštovani ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora Nacionalnih obaveštajnih službi. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim”, naveo je američki predsednik na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Ričard Grenel je ambasador SAD u Nemačkoj i specijalni izaslanik predsednika Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

On će biti nadležan za 17 obaveštajnih agencija SAD, među kojima su CIA, FBI, Vojno obaveštajna agencija, NSA…

Očekuje se da će Grenel na toj poziciji biti samo par meseci, rekli su dobro upućeni izvori za CNN. Jedan od izvora rekao je za CNN da će Grenel imati tu funkciju oko 90 dana i da je prihvatio posao znajući to.

Teoretski, Tramp bi to vreme mogao da iskoristi da nastavi potragu za pravim direktorom obaveštajnih agencija. “Ovo je samo kratkotrajna stvar”, rekao je jedan izvor. Drugi izvor navodi da su neki republikanci nezadovoljni njegovim ambasadorskim radom tako da “nema načina da bude potvrđen” u Senatu.

Ipak, njegovo imenovanje omogućava Trampu da trenutno postavi lojalnog čoveka na tu funkiciju dok smišlja dugoročno rešenje.

Imenovanje Grenela naišlo je na kritike prevashodno zbog njegovog neiskustva u obaveštajnim poslovima. Demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner, član odbora za obaveštajne poslove Senata, rekao je da je Tramp “izabrao pojedinca bez ikakvog obaveštajnog iskustva da bude na čelu obaveštajne zajednice u kapacitetu vršioca dužnosti”.

Grenel ostaje ambasador u Nemačkoj?

Grenel će zadržati funkciju ambasadora SAD u Nemačkoj, potvrdio je “Glasu Amerike” neimenovani zvaničnik američke administracije.

Kako se navodi, za sada je nepoznato da li će diplomata, u koga američki predsednik ima veliko poverenje, nastaviti da bude i specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here