EPA/Shawn Thew
Predsednik SAD Donald Tramp

Donald Tramp kaže da očekuje da Saudijska Arabija i Rusija u narednih nekoliko dana postignu dogovor o proizvodnji nafti.

Kako kaže predsednik SAD, time bi bio okončan cenovni rat koji je “razorio” naftnu industriju širom sveta.

– Mislim da će oni uspeti da se dogovore tokom narednih nekoliko dana. Obe zemlje znaju šta moraju da urade – rekao je Tramp sinoć na konferenciji za novinare u Beloj kući, ne ulazeći u detalje o razlozima svog optimizma, prenosi Rojters.

– Naftna industrija širom sveta je razorena – dodao je on, ukazujući na poplavu ponude na tržištu nafte zbog bitke za tržišni udeo između Saudijske Arabije i Rusije, koja je cene crnog zlata oborila na 18-godišnji minimum.

Tramp je naveo da želi da vrati naftnu industriju “tamo gde je bila”.

“Mislim da znam šta da radim da to rešim. Ne želimo da izgubimo naše sjajne naftne kompanije, radije ne bih da povlačim potez”, rekao je predsednik SAD, ali nije elaborirao na šta misli.

– Mislim da će Rusija i Saudijska Arabija u nekom trenutku postići dogovor, u ne tako dalekoj budućnosti, jer je ovo veoma loše za Rusiju, veoma loše za Saudijsku Arabiju – ocenio je i dodao da je imao “odlične” odvojene razgovore sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ovih poslednjih dana.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here