EPA/ERIN SCOTT / POOL
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je kritikovao predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi jer je na neodređeno vreme odložila slanje usvojenog predloga opoziva u Senat, koji kontrolišu republikanci.

Taj dokument je neophodan za početak “suđenja” Trampu, nakon što je Predstavnički dom izglasao njegov opoziv.

– Ona mrzi sve ljude koji su glasali za mene i Republikansku stranku. Ona nanosi štetu zemlji – rekao je Tramp.

Tramp je kritikovao i demokratske zakonodavce u vezi sa opozivom.

– Tretirali su nas veoma nefer, a sada žele da budu tretirani fer u Senatu – poručio je Tramp u razgovoru sa medijima u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, prenosi Glas Amerike.

U međuvremenu, Kongres je na prazničnoj pauzi, iako posle odluke Predstavničkog doma o opozivu, nije postignut dogovor o nastavku procesa.

Glavno pitanje trenutno u Vašingtonu je kako će izgledati takozvano suđenje u Senatu, gde republikanci imaju većinu, na kojem će se odlučivati o Trampovoj smeni i da li će demokratama biti omogućeno da pozovu nove svedoke tokom tog procesa.

Gornjem domu Kongresa još nije ni prosleđenja rezolucija o opozivu, usvojena u Predstavničkom domu, zbog čega republikanci i Tramp kritikuju predsjedavajuću Nensi Pelosi.

– Požurili su da glasaju o opozivu, a sada odjednom Nensi Pelosi odugovlači sa procesom – rekao je za vikend republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson.

S druge strane, njegov demokratski kolega Dag Džons iz Alabame kaže: “Ako zaista veruju da je slučaj protiv Trampa tanak, to je zato što je predsednik Sjedinjenih Država naredio svojim glavnim saradnicima, koji imaju direktna saznanja o svemu, da ne svedoče”.

Pošto je Tramp prošle nedelje ušao u istoriju kao treći američki predsjednik opozvan u Predstavničkom domu, članovi Kongresa otišli su na odmor bez dogovora o tome kako će izgledati nastavak procesa.

Demokrate žele da u Senatu svedoče Trampovi aktuelni i bivši saradnici koji su odbijali da sarađuju u istrazi o opozivu.

Zahtev za izvođenjem novih svedoka, između ostalog, pravdaju i novoobjavljenim mejlovima, u kojima se navodi da je Bela kuća tražila zamrzavanje vojne pomoći Ukrajini samo sat i po posle spornog telefonskog razgovora američkog lidera sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je bio i povod za Trampov opoziv.

– Senator Mekonel i predsednik Tramp nisu izneli dobre razloge zašto ne bi trebalo da bude svedoka i dokumenata – smatra Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel više puta je sugerisao da nema potrebe za saslušanjem svedoka, iako danas nije isključio tu mogućnost.

Bela kuća želi brzo okončanje procesa u Senatu, na kojem se očekuje da predsednik SAD bude oslobođen optužbi.

Tramp na Tviteru napada predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi i naziva je “ludom” zato što još nije prosledila rezoluciju o opozivu bez koje ne može da počne suđenje u gornjem domu Kongresa.

Pelosi ističe da to neće uraditi dok se ne utvrde pravila za suđenje.

Dok članovi Kongresa raspravljaju o opozivu, ankete pokazuju da je to pitanje duboko podelilo zemlju, a da dug proces u Predstavničkom domu nije mnogo promenio odnos snaga.

Kapri Kafaro, profesorka Američkog univerziteta u Vašingtonu smatra da proces opoziva nije značajno uticao na promenu stavova, već samo učvrstio postojeće.

Senat će o smeni Trampa, koji je u Predstavničkom domu optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, raspravljati u januaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here