EPA-EFE
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova vlada pokušava da odredi da li je virus Covid-19 nastao u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, dok je američki državni sekretar Majk Pompeo istakao da Peking mora da pojasni šta sve zna.

Američki portal Foks njuz objavio je u sredu da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu ne kao biološko oružje, već kao deo pokušaja Kine da pokaže da su njihovi napori da se identifikuju virusi i borba protiv njih podjednako veliki kao i mogućnosti SAD, prenosi Rojters.

Tramp je, odgovarajući na pitanje novinara o tim glasinama, rekao da je i on čuo za njih i da njegova administracija “veoma temeljno ispituje tu situaciju”.

Upitan da li je o tome razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, Tramp je kazao da ne želi da komentariše šta je sa njim razgovarao o laboratoriji jer je to u ovom trenutku “neprikladno”.

U intervjuu za televiziju Fox njuz državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da zna da je virus nastao u Vuhanu, kao i da je institut za virusologiju udaljen svega nekoliko kilometara od pijace gde se prvi put pojavio virus.

– Želimo da se kineska vlada otvori i pomogne nam objašnjenjem kako se tačno virus proširio. Kineska vlada mora to da pojasni – rekao je Pompeo.

Inače, Tramp je na konferenciji za novinare, održanoj u sredu u Beloj kući, izrazio skepticizam o broju smrtnih slučajeva u Kini navodeći da je neverovatno da Kina ima samo 3.000 smrtnih slučajeva, a SAD više od 20.000.

– Da li stvarno verujete u te brojeve u ovoj ogromnoj zemlji zvanoj Kina i da imaju mali broj slučajeva. Da li neko zaista veruje u to – upitao je Tramp.

2 COMMENTS

  1. Ovo niko ocigledno da niko ne moze da zaustavi tako lako. Optuzuju trampa kao da je on Bog pa je mogao da zaustavi nesto.nemam nikakve ambicije prema politici samo kazem sa moje tacke gledista da sirom sveta niko nije mogao da suzbije pandemiju tako brzo i lako samo da se bori sto i rade vecina vladi. Da ima resenja vec bi bilo vidljivo odavno a velike sile moraju da saradjuju zajedno u cilju boljih odnosa i napretka za sve generalno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here