EPA/Michael Reynolds
Donald Tramp

Neimenovani izvor u Beloj kući tvrdi da je prošle godine predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp u šali predložio da SAD zamene Portoriko za Grenland, piše list „Njujork tajms“.

Ni Vlada SAD, ni Vlada Portorika za sada nisu komentarisale ovu navodnu Trampovu izjavu.

Portoriko je autonomna oblast, koja pripada SAD.

Ovo dolazi nakon što je „Vašington post“ u četvrtak citirao nekoliko neimenovanih izvora, koji su rekli da američki predsednik već nedeljama govori o kupovini Grenlanda.

Izvori su tvrdili da su visoki američki zvaničnici „razgovarali o mogućnosti da se Danskoj ponudi sporazum, po kome bi Sjedinjene Američke Države zauvek preuzele njenu godišnju dotaciju Grenlandu, u iznosu od 600 miliona dolara“.

Ranije je Tramp odlučio da odloži svoju posetu Danskoj, jer premijerka Mete Frederiksen nije bila zainteresovana za „razgovor o kupovini Grenlanda“. Frederiksenova je odbacila Trampov pokušaj da kupi ogromno arktičko ostrvo, kao „apsurdnu raspravu“.

„To nije bio lep način da se to uradi. Mogla je samo da kaže ’ne‘“, rekao je Tramp i dodao da se Ferderiksenova „ne obraća meni, već Sjedinjenim Američkim Državama“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here