EPA-EFE
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp ne isključuje uvođenje dodatnih sankcija protiv kineskih zvaničnika u znak odmazde zbog politike zvaničnog Pekinga prema Hongkongu, najavio je Džon Juliot, predstavnik nacionalnog saveta za bezbednost pri Beloj kući, prenosi Rojters.

Ukaz o autonomiji Hongkonga koji je početkom nedelje potpisao američki predsednik omogućava mu da uvede sankcije i vizne restrikcije protiv kineskih zvaničnika i finansijskih institucija uključenih u sprovođenje kineskog Zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

Portal Blumberg izveštava da je Tramp, za sada, odbacio dodatne sankcije protiv Kine kako bi izbegao eskalaciju napetosti u odnosima sa Pekingom.

Predstavnik nacionalnog saveta za bezbednost pri Beloj kući podsetio je da je Tramp prošle nedelje uveo sankcije zvaničnicima Komunističke partije Kine zbog postupanja sa manjinskim muslimanima Ujgurima.

Oglasio se i američki državni sekretar Majk Pompeo koji je izjavio da je kineski lider Si Ðiping prekršio svoje obećanje da će Hongkong biti tretiran u skladu sa statusom potvrđenim u UN.

– On to nije morao da uradi, ali ipak je doneo takvu odluku – izjavio je Pompeo i najavio da će SAD otvoriti svoje granice za izbegle građane Hongkonga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here