Američki predsednik Donald Tramp izjavio je tokom razgovora sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom da Rusija ne treba da podržava akcije sirijske vojske u Idlibu, saopštila je pres-služba Bele kuće.

„Predsednik Tramp izrazio je zabrinutost zbog nasilja u sirijskom Idlibu i zahvalio predsedniku Erdoganu za napore koje Turska ulaže za sprečavanje humanitarne katastrofe“, navodi se u saopštenju.
Takođe se dodaje da je Tramp izrazio želju Sjedinjenih Američkih Država da Rusija prekine sa podrškom „zverstvima režima“ sirijskog predsednika Bašara Asada i da se sirijski sukob reši političkim putem.

Tramp je ponovio i da će strana intervencija u Libiji samo pogoršati situaciju, navodi se u saopštenju.
Erdogan je ranije izjavio da je pozvao predsednika Rusije Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara Asada kako bi sirijska vojska prekinula ofanzivu u provinciji Idlib i do kraja februara se povukla sa turskih posmatračkih mesta, zapretivši u protivnom vojnim odgovorom. Erdogan je u subotu rekao da Ankara neće čekati kraj februara, već zahteva hitno povlačenje sirijske vojske.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da Turska nije uspela da ispuni nekoliko ključnih obaveza za rešavanje problema oko sirijskog Idliba. Konkretno, nije razdvojila oružanu opoziciju, koja je spremna za dijalog sa vladom u okviru političkog procesa, od terorista Nusra fronta. Sa svoje strane, potpredsednik Turske Fuat Oktaj dao je izjavu da je Turska ispunila preuzete obaveze o Idlibu.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here