Pixabay.com

Američki sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je da su republikanci spremni da, usred epidemije koronavirusa, realizuju naredni paket pomoći u ponedeljak i da su dobili podršku Bele kuće.

On je obećao svežu rundu stimulativnih čekova od 1.200 dolara, koji bi mogli da stignu u avgustu.

Mnučin je da je produbljenje dugotrajne naknade za nezaposlene – ali i njeno znatno smanjenje – bilo glavni Trampov prioritet.

Sekretar je nazvao nedeljnu pomoć od 600 dolara “smešnom” i destimulišućom za ljude da se vrate na posao.

– Spemni smo na brze korake – rekao je Mnučin nakon što su on i Mark Midovs, vršilac dužnosti šefa predsednikovog osoblja, proveli nekoliko sati sa predstavnicima republikanaca na Kapitolu.

– Predsednik je bio vrlo jasan. On želi da obezedi da američki građani imaju ono što im je potrebno tokom ovog vremena bez presedana – rekao je Midovs, “kako bi obezbedio da ne bude samo novac tu, već i programi”.

Bela kuća iznela je plan kako da se umanji dodatna pomoć do 100 dolara mesečno, dok su republikanci u Senatu više bili za 200 dolara uz generalni dogovor o ukidanju nekih podsticaja.

Istek važenja benefita za nezaposlene od 600 dolara nedeljno naterao je republikance da delaju. Demokrate su već odobrile svoj sveobuhvatni plan od tri hiljade milijardi dolara pre dva meseca.

Ali, sa milionima Amerikanaca kojima će iznenada biti uskraćena pomoć počevši od naredne subote, oni se spremaju da spreče socijalni i ekonomski udar.

Mnučin je takođe rekao da će pojedinci koji zarađuju 75.000 dolara ili manje, primiti celokupan iznos pomoći, a oni koji zarađuju više od 75.000 dolara dobiće manje od 1.200 dolara, u zavisnosti od njihovog prihoda. Oni koji zarađuju iznad 100.000 dolara nisu kvalifikovani za pomoć.

Zvaničnici administracije rekli su da je ukupan paket pomoći ostao na hiljadu milijardi dolara, a obe strane nastoje da postignu sporazum do kraja meseca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here