EPA/Jim Lo Scalzo
Donald Tramp

Bivši predsednik SAD Donald Tramp podneo je tužbu protiv američke televizijske mreže CNN zbog klevete, tražeći odštetu od 475 miliona dolara i tvrdeći da je ta televizija protiv njega sprovela “klevetničku kampanju”.

Tramp tvrdi u svojoj tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu u Fort Loderdejlu na Floridi, da je ta televizija iskoristila svoj uticaj kao vodeće novinske kuće da ga politički porazi.

“Ne samo da je CNN isticao bilo koju negativnu informaciju o Trampu i ignorisao one pozitivne, već je koristio svoj masovan uticaj da okleveta Trampa kod svojih gledalaca i čitalaca, kako bi ga politički porazio”, navodi se u tužbi.

Tramp u tužbi tvrdi da je CNN koristio “skandalozne etikete” protiv njega kao što su “rasista”, “ruski lakej”, “pobunjenik” i “Hitler”.

U tužbi Donalda Trampa se navodi niz primera kako je CNN na zlonameran način kritikovao bivšeg američkog predsednika, a kao dokaz se prilaže i činjenica da su otvoreno anti-trampovske organizacije, poput fakt-čekerske platforme “Politifakt”, ukazale na lažne informacije CNN kada je poredio Trampa sa Hitlerom.

Takođe, navodi se da je u bazi vesti “Vestlo” agencije Rojters nađeno 645 lažnih vesti CNN u kojima se Tramp poredi sa Hitlerom.

“Kao rezultat stalnog ‘Tramp je Hitler’ narativa, publika CNN je nepovratno poistovetila te dve osobe, a rezultat toga je štetan uticaj na Trampovu političku karijeru”, navodi se u tužbi.

Osim toga, CNN je odbio da objavi niz demantija i ispravki lažnih informacija koje im je poslao Trampov tim, stoji u tužbi. Kao dokaz dostavljen je i snimak istraživačkog projekta “Veritas” iz uredništva te televizijske kuće, na kom se vidi kako šefovi CNN jasno navode da im je cilj da ubede glasače da glasaju protiv Trampa.

CNN je odbio da komentariše slučaj.

1 COMMENT

  1. Nadam se da i vlasti u Srbiji pripremaju sličnu tužbu – koliko su objavili lažnih vesti o Srbiji i Srbima i u SAD i u EU možemo da dobijemo toliku odštetu da izgradimo još jedan gasovod ili skladište gasa ili hidrocentralu…pa onda da krenemo u sudski spor sa zemljama koje su nas bombardovale bez odluke Saveta bezbednosti…pa da uložimo u srpske fabrike, da nas ne bi ucenjivali ekonomskim sankcijama i dirigovanom ekonomijom povlačenja investitora…eto Zapad nam pomaže u reformi pravosudja i “uči” nas šta su to ljudska prava u ekonomskom liberalizmu…evo – brzo učimo!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here