Twitter
Ričard Grenel, Hašim Tači, Robert O'Brajen i Aleksandar Vučić

Artan Behrami, politički savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, izjavio je danas da postoji inicijativa američkog predsednika Donalda Trampa da se proces dijaloga Beograda i Prištine prebaci u Vašington, ali da se vlada Aljbina Kurtija tome protivi.

Behrami je gostujući na televiziji Kljan Kosova rekao da je jedan od najvećih izazova i prioriteta SAD okončanje tog procesa.

– Prvi put nakon dugogodišnjih napornih i besplodnih pregovora koji su održani u Briselu, imamo ozbiljnu inicijativu predsednika Trampa da proces dijaloga prenesemo u Vašington, do Bele kuće – gde je počeo put slobode i nezavisnosti Kosova i gde bi trebalo da se završi državnost Kosova sa članstvom u UN – rekao je Behrami.

Dodao je takva incijativa dobila ogromnu podršku naroda, jer je to, kako je rekao, bio zahtev svakog političkog lidera u poslednjih pet godina – da dijalog vodi SAD.

– Ovaj dijalog je sada premešten u Vašington. Poseta predsednika Kosova Beloj kući imala je upravo ovu simboliku – rekao je Behrami i istakao da se kosovska vlada protivi toj inicijativi i velikoj američkoj posvećenosti zaključenju procesa dijaloga.

– Dijalog u Briselu, koji se vodi već nekoliko godina, generalno je bio uspešan, jer su postignuti mnogi dogovori. Sada je vreme da se ovaj proces okonča, a bez američkog učešća, ishod je utopijski – rekao je on.

Ideja, kazao je Behrami, nije da ovaj dijalog vodi samo Amerika isključujući sve ostale.

– Ideja je da se ono što se u Briselu dogodilo uz pomoć EU i podršku SAD premesti u Vašington, gde će proces voditi SAD, a podržaće ga ključne države EU poput Nemačke, Francuske i drugih zemalja – naveo je Bahrimi.

3 COMMENTS

  1. Strasnog,strasnog problem hoce da rese amerikanci. Dobro bi bilo kada bi se problem resavao u Moskvi ili Pekingu.
    Valjda se problem ne resava izmestanjem mesta na kom se resava vec razumnim pristipom I argumentima koje priznaje zakon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here