Tramp želi da zaključi sporazum o kontroli naoružanja sa Rusijom

sputniknews.com, Vestionline
1
EPA/JIM LO SCALZO
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp računa na postizanje sporazuma o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

– Mislim da ćemo postići sporazum sa Rusijom kojim ćemo postići neku kontrolu naoružanja – izjavio je Tramp u intervjuu za televiziju Si-span.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je ranije da će se Vašington povući iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine i dodao da jedini preostali Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja između SAD i Rusije verovatno neće biti obnovljen.

U februaru su Sjedinjene Američke Države formalno obustavile svoje obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raket, pokrenuvši šestomesečni postupak povlačenja koji će se 2. avgusta završiti potpunim povlačenjem. U julu je predsednik Rusije Vladimir Putin odgovorio potpisivanjem ukaza kojim je Rusija suspendovala učešće u tom sporazumu.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjuje stranama da poseduju nuklearne i konvencioanlne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5,5 hiljada kilometara.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još uvek nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.

Kako navode američki mediji, Tramp je tokom prošlomesečnih razgovora u Osaki sa Putinom i kineskim predsednikom Si Đinpingom pokrenuo ideju o novom trilateralnom sporazumu, koji će uključivati i Kinu.

Ruski i američki zvaničnici sastali su se 17. jula u Ženevi na strateškim razgovorima. Prema rečima zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, koji je predvodio rusku delegaciju, dve strane su temeljno razgovarale o produženju sporazuma o strateškom naoružanju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here