Instagram
Dogovor u Istanbulu: Stevo Pendraovski i patrijarh Vartolomej u junu 2021.

Protođakon dr Ljubomir Ranković, osnivač i urednik portala pravoslavne kulture i duhovnosti “Svečovek”, kaže da je davanje kanonske validnosti “Makedonskoj crkvi” pravi “vučji upad u tor duhovnog stada” Srpske crkve u Severnoj Makedoniji, ali i da će Makedonci odbiti ovaj predlog i nastaviti razgovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– Naša Crkva već decenijama vodi kontinuirane pregovore sa jerarhijom Brozove samoproglašene “Makedonske crkve”. I dok patrijarh srpski Porfirije, koji je čovek široke hrišćanske ljubavi i razumevanja, dijaloga, strpljenja i poštovanja drevnog crkvenog kanonskog poretka, uz pomoć Svetog sinoda i Sabora, već privodi dobrom rešenju višedecenijsko crkveno pitanje u Makedoniji, Carigradska patrijaršija je uletela u kanonsku nadležnost SPC kao Pilat u Vjeruju – ocenjuje Ranković.

Dodaje da je u zamenu za dobijanje kanonske validnosti, “Carigrad kao plen i ‘reket’ za priznanje” uzeo Makedoncima četiri eparhije u dijaspori pod svoju jurisdikciju.

– Dve eparhije su u Australiji i po jedna u Evropi i Americi. Loša trgovina i još gori saldo, ali tako se događa svakome koji “traži hleba preko pogače”. Nadajmo se da pravoslavni narod i sveštenstvo Makedonije neće prihvatiti ovu lošu i nepromišljenu odluku i da će razgovori sa SPC biti nastavljeni do konačnog rešenja na obostrano zadovoljstvo i u duhu crkvenog poretka koji je uspostavljen na sedam svetih vaseljenskih sabora i brojnih osveštanih pravila i kanona svetih otaca. Ne može biti maćeha bliža i draža od rođene majke. To narod Makedonije treba da zna. I niko im, osim majke crkve – SPC, ne može dati validnu autokefalnost, koja će biti prihvaćena od ostalih pravoslavnih patrijaršija – ističe Ranković.

Pravni istoričar Zoran Čvorović izjavio je za Sputnjik da je odluka Vaseljenske patrijaršije “razbojnički potez” koji je deo šireg plana političkog Zapada.

– Cilj je da se na istorijskim zemljama Rusije i Srbije formiraju, u okviru postojećih državnih granica, posebne crkve. Iz ugla kanona i svetootačkog učenja Pravoslavne crkve ova odluka Carigradske patrijaršije klasičan je primer razbojničkog upada jedne pomesne crkve na kanonsku teritoriju druge pomesne pravoslavne crkve. Odluka je motivisana istočnopapističkim učenjem o ekskluzivnim pravima Carigradske patrijaršije u odnosu na druge pomesne crkve što je poslužilo kao osnov i za mešanje u unutrašnje stvari RPC i dodeljivanje tomosa ukrajinskim raskolnicima – naveo je Čvorović.

Raković: Politička odluka

Istoričar Aleksandar Raković ocenjuje da je odluka Carigrada o priznanju “Makedonske crkve”, u stvari, “samovoljan i lukav potez” učinjen u momentu kada su SPC i MPC bile blizu zajedničkog rešenja o statusu makedonske crkve:

– Ovo je isključivo politička odluka koja ne menja stav SPC da je makedonska jerarhija i dalje u njenom poretku.

Stručnjak za verska pitanja dr Jovan Janjić naveo je za Sputnjik da se “Carigradska patrijaršija umešala u jurisdikciju SPC, s obzirom na to da ona nije majka crkva Ohridske arhiepiskopije i da zbog toga ne može da joj da autonomiju ili autokefalnost”.

Narušavanje pravoslavlja

Protođakon Ljubomir Ranković kaže da je od rušenja Berlinskog zida počeo i novi svetski poredak u kome je politika pala u mrežu novca i nemorala.

– Tome je nažalost podlegla i Carigradska patrijaršija i oni to ne kriju ni u ovom priznanju jer navode da su im se za pomoć obraćali i sveštenstvo, ali i političke vlasti Severne Makedonije. Nažalost, Vaseljenska patrijaršija je krenula na put bez povratka, put pritisaka velikih sila i kompanija kojima je jedino važno narušuti suštinu pravoslavlja u svetu, a to je sabornost – ocenjuje Ranković.

Kovačevski se zahvalio na Fejsbuku

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski zahvalio je vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju za priznavanje tzv. Makedonske pravoslavne crkve za Ohridsku arhiepiskopiju ocenivši to “velikim delom” i “brigom za pravoslavni narod”.

“Vaseljenska patrijaršija je ovim činom potvrdila da stoji na svojoj istorijskoj misiji i odgovornosti”, naveo je Kovačevski na svom Fejsbuk profilu.

“Sada je naša pravoslavna crkva u zajednici sa svim pravoslavnim crkvama, a ovaj dan je istorijski dan posle sedam decenija potpune izolacije”, napisao je makedonski premijer.