EPA/Erik S. Lesser
Donald Tramp

Kada bi postojalo takmičenje u kome pobedu odnosi onaj sa najvećim brojem lapsusa, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp bi zauzeo ubedljivo prvo mesto. Svojim izjavama često nasmeje, ali i razljuti veliki broj ljudi, a geografski gafovi su njegova uža specijalnost.

Ovih dana ponovo je podigao mnogo prašine svojim nepoznavanjem američkih država. Čestitao je Kanzas Siti čifsima osvajanje Superboula (finalna utakmica u američkom fudbalu). Međutim, jedna naizgled obična čestitka izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama.

“Čestitke Kanzas Siti čifsima na sjajnoj utakmici, velikom preokretu pod neverovatnim pritiskom. Predstavili ste veliku državu Kanzas, tačnije Sjedinjene Američke Države na pravi način. Naša zemlja je ponosna na vaS”, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Sve bi bilo u redu da se Kanzas Siti ne nalazi u saveznoj državi Misuri. Nakon izjave u kojoj je istakao da se sastao sa predsednikom Devičanskih Ostrva (koja su inače američka zemlja, pa je samim tim on predsednik), mnogi su se pitali kako je izgledao Trampov susret sa samim sobom.

Nedavno je napravio lapsus predstavljajući ono što je nazvao Sporazumom veka. Govoreći o predlogu mirovnog plana za Bliski istok, odnosno za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba, američki predsednik je džamiju Al-Aksa preimenovao u Al-Akva.

Predivan grad Belgija…

Do suza je nasmejao mnoge svojom izjavom da je posetio predivan grad Belgiju. A veliku pažnju je izazvao pre tri godine kad je pred afričkim liderima u Njujorku održao govor u kome je govorio o zdravstvenom stanju Nambije. Kada je prvi put pogrešno izgovorio naziv afričke zemlje Namibije, verovalo se da je reč o lapsusu. Međutim, kada je posle nekoliko minuta opet pomenuo naziv Nambija bilo je jasno da američki predsednik ne stoji dobro ni sa afričkim zemljopisom.

Na svoj račun ovim povodom našalio se i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, koji je na svom Tviter nalogu zamolio Trampa da ga ne kopira. Pre nekoliko godina Šapić je gostujući u jednoj televizijskoj emisiji Namibiju takođe nazvao Nambija.

Srpski političari sa svojim gafovima ne zaostaju za Trampom. Ono što je Donald Tramp u Americi, u Srbiji je bivši gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma. Govoreći o tome koji sve muzičari su mu svirali na uvo, izjavio je kako jedino nije uživo slušao Šopena i Betovena. Objašnjenje zašto je to tako nasmejalo je mnoge.

– Bio sam mali kada su oni bili aktuelni. Da sam imao koju godinu više, i njih bih doveo na noge da mi pevaju – rekao je svojevremeno prvi čovek Jagodine.

Svoje slabo poznavanje geografije pokazao je i kada je govorio o svojoj poseti Dubaiju.

– Tamo sam video najveću zgradu u Evropi koja se zove Burdž Kalifa – istakao je Palma.

Nepostojeći San Eskobar

Tramp, ipak, nije prvi od svetskih političara, čak ni prvi američki predsednik koji je pokazao ne baš zavidno znanje iz geografije. Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je svojevremeno govorio o Africi kao državi. U govoru održanom prošle godine na konferenciji konzervativaca, Džonson je naveo da je “očekivani životni vek u Africi porastao zapanjujuće, pošto je država postala deo globalnog ekonomskog sistema”.

Bivši američki predsednik Džordž Buš je 2007. pomešao Austriju i Australiju. Nekadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni je 2004. napravio sličnu grešku. Na sastanku sa slovenačkim premijerom u Rimu rekao je da je “veoma srećan što je tu sa premijerom Slovačke”. Slovenačka delegacija je tada zamolila novinare da ne pominju zbrku koja je nastala na konferenciji.

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski je takođe “izmislio” državu. Govoreći o sastanku sa zvaničnicima skoro 20 zemalja, među kojima je i nepostojeća država San Eskobar. Poljska je potom pravdala grešku time da je Vaščikovski pomešao naziv zbog države Sent Kits i Nevis, koja se na španskom zove “San Kristobal i Nevis”.

Viralni “vazduplohovi”

Govoreći o zakonima, srpski političar Zoran Babić je napravio lapsus koji je zabavio mnoge.

– Dobro je što se u zakonsku regulativu uvode bespilotni vazduplohovi. Bio sam prisutan na stadionu kada je jedan takav bespilotni vazduplohov napravio pometnju – rekao je Babić.

“Znači brdo, znači planine”

Među zapaženim izjavama je i ona kada je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić francuskom ministru Eriku Besonu glumio turističkog vodiča na Kalemegdanu.

– Ovde je znači brdo, znači planine, planinski deo, i zato se zove Kalemegdan. Kale znači brdo – rekao je tada Dačić.

Da li se naš ministar malo zbunio, ili stvarno nije znao da reč kale znači utvrđenje, ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću, ali jedno je sigurno, lepo smo se nasmejali.