Pexels
Ilustracija

Krisi Tajgen možda više nije najomiljenija osoba na svetu, ali ne možemo da poreknemo da ipak i dalje ima određeni uticaj, naročito kada je u pitanju lepota.

Model je krajem 2021. godine na svom Instagram profilu objavila video kojim je poželela dobrodošlicu novim obrvama, a onda smo nekoliko dana kasnije, početkom januara, imali priliku da vidimo i “update”. I, bez obzira na to što je trend tankih obrva a la devedesete nikada snažniji, automatski smo poželeli baš ovakav oblik, gustinu, boju… Prosto, na njima je sve savršeno, naročito ukoliko volite ovakav “tip” obrva.

S obzirom na to da je Krisi otkrila da je reč o novim dlačicama, interesovanje za transplantaciju obrva poraslo je izuzetno, te smo odlučili da otkrijemo o čemu se tu tačno radi.

Kome je namenjena transplantacija obrva?

Pod uslovom da imate dovoljno novca za ovaj “beauty luksuz”, postoje još neki faktori koji određuju ko će se istom podvrgnuti.

Na primer, transplantacija obrva je idealna za one koji žele gušće obrve, ali sto posto prirodnog izgleda, bez korišćenja šminke.

Naravno, ovaj tretman može biti koristan i u slučajevima koji su mnogo više od želje za kozmetičkom promenom – ukoliko ste u prošlosti imali problema sa trihotilomanijom, kompulzivnim poremećajem čupanja dlaka, i vaše obrve se još uvek nisu oporavile, transplantacija obrva je dobro rešenje. Takođe, ozbiljnija zdravstvena oboljenja i nesreće koje su dovele do gubitka obrva mogu se, u pogledu izgleda, rešiti na ovaj način.

Svakako, pre nego što se odlučite za ovaj korak, posavetujte se sa hirurgom – možda će vama zapravo više odgovarati neki dugi tretman kao što je microblading, a koji sprovode kozmetičari.

Kako pronaći savršeni oblik obrva?

Kao i kod svakog tretmana obrva, i kod ovog je važno pronaći oblik koji će odgovarati vašem licu. Možete poneti fotografije ili nacrtati obrve kakve biste želeli da imate, ali finalnu odluku ćete doneti u dogovoru sa hirurgom. Generalni savet je težiti poboljšanju, a ne savršenstvu.

Kako izgleda proces transplantacije obrva?

Za transplantaciju obrva koristi se kosa sa zadnjeg dela vlasišta gde se ona prirodno ne povlači. Operacija se obavlja pod lokalnom anastezijom, što znači da ste tokom celog tretmana budni, a obavlja se tehnikom pod nazivom “ekstrakcija folikularne jedinice”. Područje obrva se umrtvljuje, a potom se nove dlačice ubacuju jedna po jedna. Izuzetno je važno voditi računa o smeru postavljanja dlačica – pogledajte se u ogledalo i videćete da dlačice obrva prirodno ratstu u nekoliko smerova, a na tome treba insistirati i u ovom slučaju.

Postupak je prilično bezbolan, no, s obzirom na to da je potrebno primeniti dve ili tri injekcije na kožu glave i predeo obrva, ta faza tretmana može biti neprijatna nekoliko minuta. Celokupan proces može trajati tri do četiri sata, a u zavisnosti od stepena gubitka obrva, možda će biti potrebno ponoviti tretman. Bilo kako bilo, uspešnost transplantacije obrva je izuzetno visok, 95-98 procenata, a procedura je sasvim bezbedna. Jedini ograničavajući faktor potencijalno mogu da budu neke kožne bolesti, ali to će se otkriti već na konsultacijama.

Šta se dešava nakon operacije?

Imajte na umu da je obrvama potrebno četiri dana da zarastu, te za to vreme ne smete kvasiti tretirano područje. Takođe, finalni rezultat nećete videti odmah – kada se područje zaceli, dlačice opadaju nakon dve do četiri nedelje, pre nego što ponovo počnu da rastu od šest meseci nadalje. Dakle, potrebno je da prođe otprilike godinu dana da se desi potpuni rast i finalni izgled obrva, ali će to onda trajati celog života.

Šta bi još trebalo da znate?

Kao i kod svake druge hiruške intervencije, ponekad se dešavaju određene komplikacije – infekcije ili pak ciste koje su moguće u situacijama kada dve dlačice rastu sa jednog mesta.

Osim mogućih komplikacija, važno je znati i da su to na kraju dana ipak veštačke obrve, a jasno nam je da dlake koje čine kosu nisu iste kao dlačice na licu. Zato budite spremni na mnogo brži rast obrva nego ranije zbog čega ćete morati da ih šišate i stilizujete na nedeljnom nivou. No, s obzirom na to da je reč o novoj proceduri, još uvek nije poznato da li će se brzina rasta novih obrva vremenom usporiti.

Sve u svemu, efekat može da bude i više nego odličan, samo, ne zaboravite da pažljivo istražite sve informacije, sve lekare koji vrše ovaj tretman i prikupite sve što vam je potrebno da biste znali na čemu ste i da li je transplantacija obrva zaista za vas.

1 COMMENT

  1. Dakle, ludilu nema kraja! Prvo su ih čupale do besvesti, pa su ih depilirale a onda iscrtavale, pa onda tetovirale kao deo trajne šminke, i sad će da rade i transplantaciju, zato što ih posle svega što su radile više nemaju… Strašno! Pa pobogu, sve vam to rade da bi vam uzimali pare za nepotrebne intervencije!
    Razumem kad žene odu na ‘nanokliniku’ da urade recimo korekciju nosa bez operacije, ili tretman mezonitima da se malo zategnu, ali toliko maltretirati sirote obrve, to stvarno ne razumem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here