Youtube/CobraFilmOfficial
Senke nad Balkanom

Prva sezona serije “Senke nad Balkanom” ostala je, između ostalog, upamćena i po originalnoj muzici koju je posebno za ovaj serijal radio čuveni kantautor Robert Pešut Manjifiko. Kao jedan od hitova tada se izdvojila muzička numera “Divna” koju su paralelno izvodili Ognjen Radivojević i Nikola Pejaković.

U drugom delu ovog najgledanijeg regionalnog TV serijala, autor Dragan Bjelogrlić spremio je još ambiciozniji dramski prikaz skrivene istorije Balkana, a muzika koju je osmislio slovenački muzičar u svom originalnom pristupu u potpunosti prati misterioznu i napetu radnju. Produkcija Junajted midija objavila je pesmu “Barjak”, koju ćemo čuti na jesen u jednoj od novih epizoda druge sezone serije “Senke nad Balkanom”. Muziku za drugu sezonu komponovao je takođe Manjifiko, a pesmu “Barjak”, koja odslikava istorijske okolnosti u Evropi sredinom 30-ih godina prošlog veka, izvodi slovenačka grupa Sestre. Inače, Sestre su Tomaž, Damjan i Srečko, tri transvestita koji su Sloveniju predstavljali na Evrosongu 2002. u Talinu (i završili na 13. mestu).

Manjifiko i Bjelogrlić uspešnu saradnju počeli su još 2010. godine, zbog muzike za film i seriju “Montevideo, Bog te video”. Tada je Manjifikova pesma “Pukni zoro” već na prvo slušanje ušla u narod i postala neizostavni deo raznih slavlja. Muzičar nam je jednom prilikom rekao da mu saradnja sa Bjelogrlićem i te kako znači.

– Pre nego što sam upoznao Bjelu nisam bio poznat, tako da mi je poznanstvo s njim mnogo značilo i znači. Pre filma “Montevideo” radio sam samo jednu filmsku muziku. Nisam se time bavio. Bjela je bio više nego ubeđen da ću ja to dobro da odradim nego on – rekao nam je Pešut i dodao:

– Raditi filmsku muziku na zadatu temu je veliki zalogaj fizički, psihički i mentalni. Prati se scena, menjaju se kadrovi, napraviš prvu ruku, pa to recimo ispadne iz filma. Prilično je veliki zalogaj i izazov. Raditi s nekim kao što je Bjelogrlić ne dolazi često. Produkcija je toliko jaka i sve što sam zamislio mogao sam da uradim. On je veliki profesionalac i želeo je da budem na nekim snimanjima kako bih shvatio kakav je to osećaj.

I Bjelin sin u nastavku

Početak emitovanja nastavka “Senki nad Balkanom” planiran je za sredinu oktobra na Novoj S. Druga sezona ponovo okuplja glumačku ekipu u kojoj su Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Nenad Jezdić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Miloš Samolov, Srđan – Žika Todorović, Gordan Kičić, Nikola Đuričko, Nebojša Dugalić, Branimir Brstina, Marko Živić, Toni Mihajlovski, Petar Arsovski, ali donosi i nove likove koji su dodeljeni Leoni Paraminski, Nataši Ninković, Bogdanu Dikliću, Vesni Trivalić, Marku Grabežu, Igoru Đorđeviću i Petru Strugaru. Deo druge sezone je i naslednik Dragana Bjelogrlića, Aleksej, koji igra mladog boksera.

Glavni likovi Tane (Dragan Bjelogrlić) i Stanko (Andrija Kuzmanović) se ponovo nalaze u srcu misterije koja može promeniti sudbinu Evrope. Međunarodne zavere, tajna društva, ekstremne ideologije, narko-ratovi, dekadencija u osvit katastrofe, istorijska je pozadina uzbudljive potrage za rešenjem misterije jezivih zločina koji potresaju Beograd te 1934. godine.