U. Raš
AMBASADORI SRPSKE KULTURE: Nastup folkloraša SKC "Stevan Mokranjac"

Najstariji i najbrojniji članovi Zajednice srpskih klubova u Beču KUD Jedinstvo, SKC “Stevan Mokranjac”, KSD Bambi, ali i Dijaspora Medija i Evropsko udruženje prijatelja Urovice, kao i članovi Nadzornog odbora, demantuju izjave predsednika krovne organizacije srpskih klubova Luke Markovića povodom nedavne sednice.

Srpski klubovi traže da se Zajednica vrati na pravi put i pravim principima, vrednostima i poštovanju klubova koji su, zahvaljujući aktivnostima i masovnim okupljanjima dece i omladine, sa ciljem očuvanja srpske kulture, podigli ugled srpske zajednice u Beču na jedan zavidan nivo. Zbog svega što se dogodilo u poslednje vreme, kao i zbog učinjenih nepromišljenih poteza trenutnog predsednika koji nedvosmisleno krše Statut Zajednice, klubovi traže neopozivu ostavku Luke Markovića zbog daljeg konstruktivnog i efikasnog rada Zajednice. Upravni odbor treba da pripremi vanrednu skupštinu koja se mora održati samo na način koji je propisan Statutom i bez ikakvih spletkarenja i politiziranja, traže aktivni klubovi pri Zajednici.

Samovolja na delu

U zajedničkom saopštenju se navodi:

“Na izjavu Luke Markovića, inače postavljenog za predsednika Zajednice srpskih klubova u Beču, kao jedinog kandidata (što inače ne odgovara evropskim i austrijskim principima demokratije i izbora) na godišnjoj izbornoj skupštini 9. oktobra 2019. godine, da ‘raspisuje vanrednu skupštinu i raspušta Predsedništvo Zajednice’, klubovi i pojedinci još jednom i ovim putem žele da ukažu na grubo kršenje Statuta Zajednice i Zakona o udruženjima Austrije”.

– Odluku o raspisivanju vanredne skupštine može da donese samo Nadzorni odbor u slučaju uočenih grubih nepravilnosti, odnosno Upravni odbor na zahtev 1/10 aktivnih članova Zajednice. Upravni odbor Zajednice sačinjavaju fizička lica, odnosno delegati (izaslanici) društava koja su punopravni članovi Zajednice i raspušta ih, odnosno razrešava dužnosti samo Skupština nakon predatog izveštaja o radu i finansijama – navodi Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac”, inače potpredsednik Zajednice i predsedavajući sekcije za kulturu.

“Kao što su ‘Vesti’ već pisale, 8. februara svoj status u Zajednici zamrzao je klub Jedinstvo, koji je 2020. slavio 50 godina postojanja i neprekidnog rada na polju sporta i folklora…. Luka Marković je čovek koji ne razume potrebe klubova i način. Pokušava da rad Zajednice uredi kao jednu privatnu firmu”, naveli su iz kluba Jedinstvo.

Članovi KSD Bambi iz Beča, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Stankovićem, koji je takođe i potpredsednik Zajednice i predsedavajući sekcije za sport i omladinu, ukazivali su već na samoj izbornoj skupštini Zajednice na nepravilnosti i neophodnu potrebu donošenja pravilnika i plana rada.

– Mi živimo u jednom demokratskom sistemu koji nam daje mogućnosti da samo kroz razgovor i saradnju možemo zajedno donositi odluke. Nažalost, ovo nam, upravo zbog dugogodišnjeg vođenja politike po principu “velikih vođa” nikad nije bilo dopušteno. Još na samom početku smo ukazivali na neophodnost da se nova Uprava predstavi institucijama Grada Beča. Iz nekog nepoznatog razloga i samovolje Markovića, to se nikad nije desilo, iako je čak i Statutom propisano – dodaje Stanković.

Nedostatak kvoruma

“Posle razgovora sa članovima Nadzornog odbora utvrđeno je da na sastancima održanim u subotu i nedelju 20. i 21. marta nije bilo nikakvog glasanja ili podrška od strane navodnih sedam klubova, kao i to da su jednoglasno odbačene optužbe na rad i postupke predsednika, kako je za ‘Vesti’ izjavio Luka Marković”, navodi se u saopštenju.

Naime, na poziv Luke Markovića da se u nedelju, 21. marta, održi sastanak u Zajednici, uz prisustvo članova Upravnog odbora, većina članova je odbila prisustvo sa zahtevom odnosno molbom da se sastanak održi onlajn, jer pojedinci pripadaju ugroženim grupama. Ovaj zahtev je Marković ignorisao. Sporan sastanak se ipak održao na insistiranje Luke Markovića, uz prisustvo manjeg broja osoba i predstavnika klubova, a ostalima nije bilo omogućeno da sastanak prate onlajn, što je inače predsednik bio u obavezi da obezbedi. Na predlog da se po određenim pitanjima glasa, Milorad Mateović, predsednik Srpskog centra i član Nadzornog odbora, izjavio je da na sednici nedostaje većina članova Predsedništva i da nema kvoruma, te je sednicu odmah i napustio.

Član Evropskog udruženja prijatelja Urovice i zamenik sekretara u Upravnom odboru Zajednice Dejan Didić objašnjava da je Marković previše dao sebi za pravo.

– Predsednik je samo prvi među jednakima u Predsedništvu. Dovoljno je bilo da se Luka Marković samo pridržava onoga što u Statutu piše. Svojim nejasnim izjavama i potenciranjem priče da su svi Srbi isti i da su svi dobrodošli, a isto tako da je ‘neko’ zahtevao da predsednik treba da bude samo iz Srbije, Luka Marković na taj način nesvesno ili ciljano želi da uvede razdor između predstavnika društava i Srba u Beču, ali i širom Austrije.

Zaključak je da više od polovine Upravnog odbora ne slaže sa njegovim odlukama i postupcima i da će ovog puta biti istrajni da se dokažu nepravilnosti i nepoštovanje Statuta, ali nedopustivo ponašanje prema klubovima, ističe se u saopštenju.

Pasivnost i nezadovoljstvo

Luka Marković je često, kako se navodi, 17. februara, prošle godine, za jedan lokalni austrijski medij, na pitanje da li je dotadašnje vođstvo Zajednice, odnosno autokratski pristup dotadašnjeg predsednika Borislava Kapetanovića kroz ulogu “One Man Shonj”
, dovelo do krize u Zajednici i pasivnosti odnosno, napuštanja Zajednice, izjavio da je takva politika bila loša i da prethodna uprava nije imala nikakav program i plan rada. Većina aktivnih klubova postavlja pitanje zašto je onda upravo Marković nastavio sa takvim načinom rada i doveo do dodatne pasivnosti i nezadovoljstva i do toga da Zajednicu napuštaju klubovi koji su učestvovali u njenom osnivanju pre skoro 50 godina.

Urušavanje ugleda

– Mnogo sam razočarana ovim pristupom prema klubovima i izjavama koje Luka Marković nepromišljeno daje za medije bez ikakve konsultacije sa Upravnim odborom Zajednice. Ovakvim potezima i izjavama u javnosti urušava se ugled srpske Zajednice i generalno dovodi sve nas u jedan vrlo neugodan položaj. Članovi Uprave su o projektima Zajednice često saznavali ili iz medija ili onda kad je o njima već bilo odlučeno i to samo od strane predsednika – izjavila je Vesna Dimitrijević, predsednica udruženja Dijaspora Medija, odnosno sekretar i predsednica sekcije za medije pri Zajednici.

Bez zvaničnog izveštaja

“Članove Upravnog odbora, koji je Marković navodno ‘raspustio’ na toj sednici bez kvoruma, nije udostojio niti zvaničnim izveštajem sa sednice, niti je poslao zvanični dopis o raspisivanju vanredne skupštine. Umesto toga on je u NjhatsApp grupi Zajednice podelio navodni izveštaj Miće Đekića, jednog od člana Nadzornog odbora, koji zapravo i nije napravio Đekić. Ovaj potez je još jedan dokaz da je Luka Marković spreman na sve, samo da bi omalovažio Upravni odbor i šikanirao tradicionalne klubove”, navodi se u saopštenju.