pixabay.com

Obuka u auto-školama za “B” kategoriju mogla bi uskoro da poskupi sa sadašnjih 60.000-70.000 dinara na minimalno 140.000 dinara, koliko pokazuju troškovi poslovanja, rekli su danas u Privrednoj komori auto-škola Srbije.

– Započeli su razgovori predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja i Ministarstva unutrašnjih poslova o novoj minimalnoj ceni koja bi, kako sada pokazuje ‘matematika’, za ‘B’ kategoriju trebalo da košta minimalno 140.000 dinara – rekao je predstavnik te komore Mladen Rašeta.

On je rekao da je država poslednji put propisala minimalnu cenu 2012. godine, a od tada je benzin skuplji 100 dinara, automobili za obuku su sa 9.000 evra poskupeli na 16.000 evra, a plate instruktora su bile 40.000, a sada bi minimalno trebalo da budu 100.000 dinara. Dodao je da su auto-školama neophodni dobri vozači instruktori i savremeni automobili radi obuke jer se kandidat ne može obučavati na starom vozilu, a zatim voziti tehnološki daleko naprednije.

Rašeta je rekao da država propisuje minimalnu cenu zbog toga što je neophodna kvalitetna obuka vozača, a da je bezbedna vožnja od opšteg interesa za građane i saobraćaj. Maksimalna cena, kako je dodao, do sada nije propisivana, već je nju regulisalo tržište.

– Problem je što postoje auto-škole koje žele brzo da dođu do novca, pa zapošljavaju manje kvalitetne instruktore i koriste stariju opremu – kazao je Rašeta. On je rekao da utvrđenu cenu od 140.000 dinara treba da odobri MUP i Vlada Srbije „koji su voljni da saslušaju predlog auto-škola“.

Rašeta je rekao da su auto-škole poslednjih meseci već korigovale cenu, najviše za „B“ kategoriju, sa oko 60.000 dinara na oko 100.000, koliko naplaćuju u Novom Sadu. Najjeftinija obuka je, prema njegovim rečima na jugu Srbije gde je oko 60.000, koliko je minimalna propisana, a kako se ide ka severu Srbije cena je sve veća, mada je u Beogradu zbog konkurencije velikog broja auto-škola od 70 do 80.000 dinara.

– Građani za obuku ne treba da biraju najjeftiniju auto-školu jer to ne znači da će dobiti i najkvalitetniju obuku i bezbedno upravljati vozilom – rekao je Rašeta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here