pixabay.com

Firma “Plovput” iz Splita raspisala je konkurs za radno mesto svetioničara na radnom mestu Sveti Ivan na Pučini.

Iako bi mnogi danas želeli da se nađu u ovoj ulozi, treba znati da se radi o zaista specifičnom zanimanju, te da ih je na Jadranu ostalo danas tek tridesetak, prenosi Poslovni dnevnik.

Plata iznosi između 6 i 7 hiljada kuna (7.000 kuna je 927 evra), piše Morski.hr. Zgodno može biti što na svetioniku neće provoditi mesece, već je 15 dana na svom radnom mjestu, a 15 dana može da bude kod kuće. Ali svetioničar će ipak sve svoje potrepštine namiriti sam i moraće dobro da se pripremi za boravak na usamljenoj hridi, računajući s tim da bi mogao ostati i nekoliko dana duže zbog uvek za svetionik realnih nepredviđenih okolnosti.

U opisu radnog mesta svetioničara, Plovput između ostalog navodi kontrolu ispravnosti nautičkih karakteristika svetionika, glavnog i rezervnog svetla, sirene za maglu kao i kontrolu svih objekata pomorske signalizacije u vidokrugu, ručno uključivanje sirene za maglu u slučaju kvara automatskog pri vidljivosti manjoj od 1.000 metara, tekuće održavanje uređaja i opreme za sigurnost plovidbe, učestvovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru, evidentiranje u Radio dnevniku meteoroloških podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda u svrhu ispravnog ispostavljanja računa za izvršenu uslugu, te izradu i dostavljanje meteoroloških izveštaja DHMZ-u i Plovputu, piše portal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here