pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krajem prošle godine iz državnog rukovodstva najavljeno je da će u Vranje ove godine doći investitor, koji će zaposliti oko 1.000 radnika.

Pre mesec dana u gradu su postavljeni bilbordi i oglasi za posao u nemačkoj kompaniji “Haiks”.

Kako je potvrđeno za RTS u toj kompaniji, za nekoliko nedelja planirano je da počne da radi njihova fabrika u industrijskoj zoni u Vranju.

Od početka godine poslodavac iz Nemačke reklamnim panoima poziva Vranjance da “postanu deo porodice” i prijave se za posao u kompaniji koja proizvodi obuću. Navedena je adresa za elektronsko prijavljivanje i naznačeno da je firma u industrijskoj zoni Bunuševac.

Putem mejla i u telefonskom razgovoru potvrdili su iz Haiksa da će u februaru 2022. godine početi proizvodnju u Vranju. Novoosnovano postrojenje, navode, proizvodiće delove za obuću i na taj način će kompanija povećati proizvodne kapacitete u Evropi. Za sada, ne objavljuju koliko radnika planiraju da zaposle, ali bi za nekoliko nedelja to trebalo da bude poznato.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Vranju je nezaposleno gotovo 3.800 žena i oko 3.000 muškaraca. Iz obućarske delatnosti su 282 osobe.

– Najbrojnija su lica po zanimanjima sa trećim stepenom stručne spreme kao što obućar, izrađivač gornjih delova obuće, izrađivač donjih delova obuće. Nešto manje su zastupljena nezaposlena lica zanimanja obućarske struke sa šestim stepenom, četvrtim i drugim stepenom – navodi Vesna Stanojković, pi-ar Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Vranju.

Da mala, srednja i velika preduzeća na jugu Srbije stabilno posluju, smatraju u Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga, ali i da Vranju nedostaju novi ulagači.

– Odlaskom Geoksa nastao je jedan vakuum, odnosno smanjenje broja zaposlenih, neki su se zaposlili u drugim firmama koji su vlasnici odavde, ili stranci koji rade ovde. Očekujemo da će ova godina biti bolja od prethodne, da će se pojaviti i drugi investitori, ne samo ovaj o kome se priča – kaže Branislav Popović iz Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

“Haiks grupa”, čije je sedište u Majnburgu, proizvodi zaštitnu obuću za vatrogasne i spasilačke službe, policiju i vojsku, građevinske radove, planinarenje. Zapošljavaju oko 1.700 ljudi širom sveta, a imaju pogone u Nemačkoj i Hrvatskoj.

1 COMMENT

  1. Radnici su vec primljeni, i primaju se na osnovu poznanstva. Tako da i neki koji su vec zaposljeni u Teklasu vec znaju da ce preci u novoj firmi. Takodje zovu na razgovore i ljude koji su vec zaposljeni na drugim mestima. A one koji su vec mesecima na birou niko ne zeli. Znaci na osnovu veza i vezica neko moze sa jednog na drugi posao, a neko ne moze naci nikakav.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here