EPA-FE
Protest u Melburnu za oslobađanje Džulijana Asanža

Hiljade građana učestvovalo je u protestnoj šetnji u centru Melburna, kojom su zatražili puštanje na slobodu australijskog novinara i osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža.

Ovaj 51-godišnji Ozi nalazi se u zatvoru Belmarš u Londonu od 2019, kada je izveden iz Ambasade Ekvadora u britanskoj prestonici.

Asanž i njegovi advokati od tada vode veliku borbu na sudu, kako bi sprečili izručenje Americi, koja ga tereti za špijunažu i objavljivanje poverljivih informacija.

Demonstranti su marširali ulicama Melburna, a zatim su formirali “ljudski lanac“ preko mosta Sautbenk, odakle su pozvali Saveznu vladu da interveniše i založi se za oslobađanje Asanža.

– Postoji očekivanje biračkog tela da će premijer i ova vlada izvući Džulijana iz zatvora – rekao je Asanžov brat Gabrijel Šipton za AAP.

On se pozvao na obećanja lidera laburista u predizbornoj kampanji.

– Premijer Albaneze je davao izjave u kojima je govorio da je “dosta bilo“ i da on “ne vidi čemu služi to što je Džulijan i dalje u zatvoru“. Te premijerove reči pred izbore sada se smatraju obavezom. Ali, toliko je već dana prošlo otkako je formirana ova vlada, a Džulijan još trune u zatvoru – poručio je Šipton.

On je istakao da premijer Entoni Albaneze treba direktno da kontaktira predsednika SAD Džoa Bajdena i da se izjasni u vezi sa Asanžovovim slučajem.

– Neka uzme telefon, pozove Bajdena i kaže:

– Zar Džulijan nije dovoljno patio? Odbacite optužbe i povucite zahtev za izručenje – dodao je Šipton.

U junu ove godine, tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Priti Patel, odobrila je izručenje Asanža SAD.

Zatim, u avgustu, advokati osnivača Vikiliksa uložili su žalbu, tvrdeći da se Asanž goni i kažnjava zbog svojih političkih stavova.

Asanža su SAD optužile za špijunažu po 17 tačaka i zloupotrebu, pošto je njegov sajt Vikiliks objavio hiljade procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata američke vlade.

ŠIPTON: Nećemo stati

Demonstracije u Melburnu bile su jedne od mnogih koje su održane širom sveta prošle subote.

– Bilo je ohrabrujuće videti takvu globalnu solidarnost za Džulijana. Pokret raste širom sveta o čemu svedoče i ovi protesti. Nećemo stati i nećemo da ćutimo – rekao je Gabrijel Šipton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here