Vesti
VELIKO INTERESOVANJE: Popunjena i druga sala

Srpski film “Sveta Petka – Krst u pustinji”, imao je australijsku premijeru u subotu, 5. novembra i to u dve sale bioskopa Lido u Hotornu, u okviru “Bizanfesta 2022.” u Melburnu.

Za film o čuvenoj svetiteljki, izuzetno poštovanoj među pravoslavnim Srbima, režisera Hadži Aleksandra Đurović, a prema knjizi “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović tražila se karta više. Prva sala je rasprodata za manje od 48 sati, tako da se premijera održavala u dve sale, a druga je takođe rasprodata za manje od dva dana.

Premijeru je otvorio otac Petar Damjanović, citirajući Borisa Trbića, predavača ekrana i medija na univerzitetu Svinburn.

– Do sada smo o Svetoj Petki učili u porodicama, na pokajničkim putovanjima u rumunski grad Jaši, gde su mošti svetiteljke i u drugim gradovima gde se slavi ime svete Paraskeve i u maloj crkvi na Kalemegdanu, koji je posvećen ovoj isceliteljki. Vreme je da o njoj i o njenom nasleđu naučimo i sa filmskog platna u adaptaciji Ljiljane Habjanović Đurović, ali i drugim filmovima koji će tek uslediti. Nemamo nikakvih preporuka kada je u pitanju gledanje filmova o duhovnom nasleđu, osim dve, ne budite strogi i ne budite zahtevni. Ovi filmovi i ova filmska produkcija tek uzimaju maha, što je znak da naša kultura i naš film postaju raznovrsniji i zanimljiviji, i kako se to moderno kaže inkluzivniji, i da održavaju potrebe naše filmske publike. Za sve ostalo, potrebni su volja, vreme, novac, kreativnost, ali i neke druge sile koje su daleko iznad onoga što umetnici mogu da pruže i ponude. Nada, dakle postoji! – bile su Trbićeve reči koje je otac Petar preneo publici.

Posetioce festivala pozdravio je Kris Vlahonasis, direktor i osnivač festivala .

– Naziv “Bizanfest” je u čast velikog Vizantijskog carstva, mesta mudrosti, umetnosti i vere. Iako možda više ne postoji, duh i vrednosti Vizantije blistaju u delima pravoslavnih hrišćana u digitalnoj eri – rekao je Vlahonasis.

Filmski festival “Bizanfest” je osnovan 2014. godine i posvećen je pravoslavnim hrišćanima. Cilj festivala je da se prikažu najbolje pravoslavne priče i da se podele sa svetom.

Pozitivne reakcije

Posle premijere moglo su se čuti izuzetno pozitivne reakcije publike. Od toga da je gluma odlična, preko ocene da su sjajno prenete priče unutrašnje borbe Svete Petke, do konstatacije mnogih da su saznali do sada nepoznate detalje o životu svetiteljke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here