pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran nazvao je svoju državu „snažnim vojnim utvrđenjem na istočnom obodu“ NATO-a, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva.

– Poslednjih sedam godina, Kijev čvrsto brani, ne samo svoju nezavisnost, već i bezbednost i stabilnost Evrope – rekao je Taran.

On je naglasio da je punopravno članstvo Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu – strateški prioritet zemlje.

– U NATO ne ulaze države i vlade, već demokratska društva… Za to je potrebno, ne samo deliti iste osnovne vrednosti, već i na odgovarajući način reformisati društvo i ekonomiju, organizovati vojsku – zaključio je Taran.

On je podsetio da je ova godina u Ukrajini proglašena godinom evroatlantske transformacije i dodao da će se Kijev orijentisati na standarde Alijanse radi realizacije unutrašnjih reformi u vojnoj sferi.

Vrhovna vlada Ukrajine promenila je 2014. godine zakone o vojnoj neutralnosti. Dve godine kasnije usvojene su dodatne izmene kojim se državna politika okreće članstvu u NATO-u, kao strateškom cilju. Parlament Ukrajine je 2019. godine uneo ove izmene i u Ustav.

1 COMMENT

  1. Branili su tako i Hitlerovu vojsku. A slicno kao i Hrvati ponosno su pobili svoje Jevreje i Rome. Nacisticki logori su bili puni Ukrajinskih koljaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here