EPA/Fabrice Coffrini
Džo Bajden

Bivši savetnik nekadašnje šefice kosovskog pregovaračkog tima Edite Tahiri, Gazmir Raci smatra da bi Kosovo trebalo da iskoristi mandat predsednika SAD Džoa Bajdena da finalizuje sporazum sa Srbijom.

Iako kaže da je kosovska vlada posvećena dijalogu, prema njegovim rečima, to bi trebalo da bude transparentnije sa medijima, civilnim društvom i skupštinom.

– Mislim da tehnički dijalog u koji je vlada već ušla treba da se završi što je pre moguće i da se pređe na dijalog za finalizaciju sporazuma između Srbije i Kosova koji je legalan za obe zemlje. Kao Kosovo, moramo da iskoristimo mandat predsednika Bajdena da napredujemo ka članstvu u NATO i EU – poručuje Raci.

Prema mišljenju bivšeg predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grdžaljiua “konačan sporazum sa Srbijom uticaće na ekonomski asketizam Kosova”. On smatra da je rešenje za ekonomske i integracione probleme Zapadnog Balkana “sporazum Srbije i Kosova”.

– Pre svega, mora se razumeti da je Zapadni Balkan talac sporazuma između Beograda i Prištine. Možda postoje različite regionalne inicijative, ali treba shvatiti da se problemi Zapadnog Balkana ne rešavaju takvim inicijativama. Vreme je da imamo političku hrabrost da se suočimo sa realnošću, a realnost je da će Zapadni Balkan biti talac razvoja događaja dok se ne reši sporazum između Kosova i Srbije – kaže Grdžaljiu.

On ističe da je talac ovog sporazuma i Bosna i Hercegovina.

– Zato se mora shvatiti istina da je zajednički imenitelj rešenja svih problema integrativne političke i ekonomske prirode Zapadnog Balkana samo sporazum Kosova i Srbije. Ako će neko imati koristi od ovog sporazuma, to će imati više koristi svi akteri Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, ali za Kosovo će to biti novi zamah i verujem da će doći do liberalizacije viza, kao i dolazak stranih investitora koji Kosovu nažalost nedostaju – rekao je Grždaljiu i naglasio da je “vreme za jačanje partnerstva sa SAD i EU”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here