pixabay.com

Puštanje bebe da plače neće uticati na kasniji život, smatraju naučnici. Neki stručnjaci se boje kako bi puštanje deteta da se samo isplače moglo rezultirati stresom kod dece i uticati na bebinu povezanost s majkom ili uzrokovati probleme u ponašanju.

Drugi pak tvrde kako je brzi odgovor na bebine suze garancija da će ona plakati češće i neće uspeti da nauči kako da se umiri bez pomoći. Nova studija, koja se odmah našla na naslovnicama novina, pojasnila je kako nema nikakvih dokaza da će ostavljanje deteta da se isplače uticati na buduće ponašanje, vezu s majkom ili to koliko će plakati u budućnosti.

Ako ništa, puštanje bebe da plače verovatno znači da će plakati manje kad napuni 18 meseci. Ipak, malo je majki koje će ostaviti dete da plače pa možda ovi rezultati i nisu toliko pouzdani. Naučnici kažu kako njihovo istraživanje ne podupire stav da se dete ostavi da plače, ali niti da se odmah priskoči u pomoć, već napominju kako studija podupire roditelje da budu intuitivni da sami pronađu stil vaspitavanja.

Tim koji je sproveo istraživanje dolazi sa univerziteta Warwick, a rezultati studije su objavljeni u magazinu Journal of Child Psychology and Psychiatry. Majke 178 beba su upitane koliko često beba plače, koliko dugo, sve od rođenja pa do 3. i 18. meseca života. Uz to su upitane koliko često bebu ostavljaju da plače dok se ne umiri.

Mali je broj majki prijavio kako ostavljaju malu bebu da plače, ali se stvari menjaju iz meseca u mesec detetovog života. Zaključak studije bi bio da ni jedan strogi režim nije potreban ni korišten širom sveta. Većina roditelja je ipak brže reagovala kada je u pitanju novorođenče. Najvažnije je možda znati kako ostavljanje bebe da plače neće doneti negativne posledice na ponašanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here