Treba li Srbiji Edi Rama?

0

Vređao Srbiju, sad bi da bude gost: Edi Rama

Rama ne prestaje da sipa so na živu ranu otvorenu na stadionu u Humskoj nakon decenijama poremećenih odnosa zbog problema Kosova, ali i ističe spremnost da dođe u Beograd i kaže da je na srpskim vlastima da li će ga pozvati.

 

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić odgovara da će odluku o tome doneti najkasnije danas. U jučerašnjem dugom telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je rekao je da će Srbija, bez obzira na incidente učiniti sve da očuva političku i ekonomsku stabilnost, u Srbiji i regionu.

 

Komunikacija Vučića sa Merkelovom, prema oceni analitičara Branka Raduna, nosi solidnu poruku da Srbija može i ne mora da prihvati dolazak Rame. On kaže da bi bilo loše da Srbija tek tako pređe preko teškog incidenta, ali i da prekine svaku komunikaciju, jer su to dve pogrešne krajnosti.

– Lično ne bih voleo da vidim Ramu u Beogradu, ali je loptica na teritoriji EU koja mora da uloži napor da do takve posete dođe. On u stvari ne dolazi, već je poslat – kazao je Radun.

Da bi otkazivanje Ramine posete predstavljalo poraz diplomatije EU i SAD u pokušaju da kontrolišu događaje na Balkanu, smatra stručnjak za međunarodne odnose Predrag Simić, kao i Dušan Janjić koji kaže da Brisel i Vašington mnogo ulažu u tu posetu.
– Verujem da će Rama doći, jer bi u suprotnom bilo više štete nego koristi za obe strane – kaže Janjić.

 

"Pregovori" na Tviteru

Društvena mreža Tviter je verbalno poprište predsednika Vlade Srbije i Albanije, pa je Aleksandar Vučić odgovarajući na Raminu poruku da je "velika Albanija noćna mora Srbije", odgovorio:
– Ljudi koji kažu da je velika Albanija naša noćna mora su apsolutno u pravu. Ali to nije samo naša već i noćna mora Evrope i čovečanstva i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da je sprečimo – napisao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here