EPA/Florian Wieser
Parlament Austrije

Mesec dana nakon pokretanja pitanja da li bi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski trebalo da se obrati poslanicima u austrijskom parlamentu, ponovo je isto pitanje dospelo na dnevni red.

Stranka Neos ponovo je pokrenula inicijativu da se Zelenskom pruži prilika da se obrati parlamentu. Stav prema tome jasno pokazuje koliko je nejedinstvo parlamentarnih stranaka u vezi austrijske neutralnosti.

U prvom pokušaju inicijativa Neos odbijena je zbog protivljenja Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Slobodarske partije (FPO). Neos će ove nedelje, kako je najavila stranka, ponovo podneti zahtev za upućivanjem poziva Zelenskom da se obrati parlamentu.

– Neophodno je sada više nego ikad da se Zelenskom omogući da prenese stanje u Ukrajini – rekao je potpredsednik poslaničkog kluba Neos-a Nikolaus Šerak.

Šerak želi da, nakon obraćanja Zelenskog, parlament razmatra šta bi dalje sankcije značile po Austriju. Međutim, odluka o upućivanju poziva Zelenskom je i dalje neizvesna. Predsednik parlamenta Volfgang Sobotka poručio je da sve partije treba da daju svoj pristanak.

SPO je promenila svoje mišljenje, posle žestokih kritika iz sopstvenih redova, ali FPO i dalje blokira, jer smatra da bi to bilo kršenje neutralnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here