EPA-EFE
Mađarski premijer Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban na Bledskom forumu kazao je da Srbija treba da bude primljena u Evropsku uniju.

– Srbija je ključna zemlja. Bez prijema u EU, nema razloga da pričamo o bezbednosti i identitetu. Evropi treba više Srbija, nego što Srbiji treba EU. U suprotnom bezbednost će patiti – naveo je Orban na panelu govoreći o problemu migracija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da postoje tri stvari koje bi mogle da budu bitne za sve.

– Pod jedan i niko ne priča o tome, EU je najbolje mesto u svetu što se tiče standarda, ljudskih prava i sloboda, ali se ništa ne govori o rastu. Kako ćemo to da unapredimo? Ne vidim rešenja. Pod dva, Angela MErkel napušta politiku i nećemo imati snažnog kancelara, to je činjenica. Moje pitanje je (u slučaju krize): Ko će da napravi poziv da se nešto naredi? Pod tri: svi govore o vladavini zakona i kada dođemo do Zapadnog Balkana i. kažete da smo deo Evrope. Iskreno, mi smo bili entuzijaste o procesu integracije. Više nema toliko entuzijazma. Zato smo napravili mehanizme i kreirali Otvoreni Balkan. Nekima se to ne dopada, ali nas to nije briga – kazao je Vučić nadovezujući se na reči Orbana.

Predsednik Srbije osvrnuo se na Severnu Makedoniju i naveo da ništa nije bilo od obećanja za evropske integracije ako promene ime.

– Ne tražimo pomoć, samo kažem istinu – kazao je on i naveo da će Srbija učiniti sve da očuva stabilnost u regionu.

– Posle Bregzita, Evropi je trebalo da se proširi. Umesto toga, osuđuje sve što se dešava u EU i ne vidi širu sliku. Da me ne shvatite pogrešno, ostajemo ka putu ka EU, ali moramo da radimo snažno i da unapređujemo uslove za naše – dodao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here