Youtube/Blic
Kalina Kovačević

Prestižna nagrada “Ružica Sokić” za najbolju ulogu u sezoni, koja se od 2014. godine tradicionalno dodeljuje 14. decembra, na dan rođenja naše legendarne glumice, na ceremoniji u Ateljeu 212 svečano je uručena Kalini Kovačević. Primajući priznanje, Kovačevićeva je rekla da je za nju ovo veliki dan i zahvalila se, između ostalih, Fondaciji “Ružica Sokić” što neguje ime čuvene glumice, čuva ga od zaborava i prenosi na mlađe generacije ljubav koju je pružala na sceni i u životu.

– Ružicu sam lično poznavala i time mi je još veća čast što sam laureat. Igrala sam s njom na sceni i mogla sam dosta da naučim od nje – istakla je Kovačevićeva.

Prema njenim rečima, nakon što je dobila od Sokić savet da čuva dete u sebi, kod nje se pojavila glumačka zrelost koju kruniše ova nagrada, a drugi savet je bio da deli radost sa publikom.

– Ova nagrada se dodeljuje kad te predlože kolege. Nema ništa lepše nego kad kolege vrednuju tvoj rad, kad te tvoj esnaf voli – istakla je Kalina novinarima.

Istakavši da nije od glumica koje pripremaju uloge radi nagrada, glumica je dodala da im se ipak veoma raduje, jer svaki glumac kada prođe sezona igranja i krenu nagrade pomisli da bi bilo lepo da ih dobije.

Ružicu je, kako kaže, i privatno poznavala.

– Bila je naš kućni prijatelj, a zajedno smo i igrale u “Velikoj drami”. Sećam se da se mnogo radovala kad sam upisala Akademiju. Na prvoj godini je trebalo da dobijemo radne suknje koje ćemo koristiti tokom studija i sećam se da mi je ona kupila prvu radnu suknju. Za mene je to bila velika čast, dobila sam je od velike Ružice Sokić i nosila sam je sa zadovoljstvom naredne četiri godine.

Kalina je otkrila i da joj je legendarna glumica dala savet koji nikada neće zaboraviti.

– Rekla mi je da budem radosna i srećna na sceni i da je delim s publikom. Ljudi u mom okruženju često kažu da sam uvek nasmejana i vedra, što potvrđuje da su njene reči ostale urezane negde u mom sećanju. Bila je jedno veliko dete, sa iskrenom emocijom, i veliki čovek. Kada bih bila upola veliki čovek kao ona, bila bih veoma srećna – zaključila je Kalina, koja je nagrađena za uloge u predstavama “Godine vrana” i “Rat i mir”.

Doprinos umetnosti

Nagrada Fondacije “Ružica Sokić” dodeljuje se mladim perspektivnim dramskim umetnicima za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji, a čine je povelja i novčani iznos od 70.000 dinara. Kovačevićeva je dobila i Moninu tašnu sa urezanim likom Sokićeve. Do sada su nagradu dobile Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković, dok je Specijalno priznanje dobila Jelena Blagojević 2016. godine.

Grupa studenata treće godine glume na Fakultetu savremenih umetnosti u klasi Kovačevićeve izvela je kratki performans posvećen Sokićevoj inspirisan njenim filmom “Žuta”.