Trebinje pred bankrotom, gradonačelnik vapi za pomoć

0
Ako niko ne pomogne, narod će izaći na ulicu: Slavko Vučurević
 

Uzrok je što je pet miliona maraka (oko 2,5 miliona evra) "zarobljenih" u "Bobar banci" koja je pod prinudnom upravom zbog nelikvidnosti.

Vučurević je naveo da je od tih pet miliona maraka, oko 2,3 miliona (oko 1,15 miliona evra) su operativna finansijska sredstva, a 100 hiljada maraka (50.000 evra) su dodatna sredstva.

"Nastojaćemo da od sredstava koje u međuvremenu prikupimo, isplatimo socijalne kategorije stanovništva, a za ostalo nema novca", kazao je Vučurević novinarima u Trebinju.

Gradonačelnik je najavio da će pozvati građane da izađu na ulicu ukoliko se za taj problem uskoro ne reši.

"Obraćali smo se svim nadležnim institucijama u BiH, ali nikakav odgovor nismo dobili", kazao je Vučurević.

Najavio da će se obratiti i Agenciji za bankarstvo BiH, Centralnoj banci, Evropskoj agenciji za bankarstvo i drugim evropskim telima koja prate legalnost rada banaka.

"Bobar banka" je zbog nelikvidnosti zatvorena krajem novembra, te su blokirani i svi računi i ulozi.

Agencija za bankarstvo RS je u "Bobar banku" postavila prinudnog upravnika.

Procenjuje se da je u toj banci "zarobljeno" oko 160 miliona maraka (oko 80 miliona evra) uloga koji najverovatnije neće moći da budu isplaćeni.

Osim sredstava Grada Trebinja, u "Bobar banci" je blokirano i deset miliona maraka sredstava Elektroprivrede RS, osam miliona maraka Rudnika i termoelektrane Ugljevik, dva miliona maraka Hidroelektrana na Drini, tri miliona maraka HE na Trebišnjici, dva miliona maraka Lutrije RS, 6,5 miliona maraka Garantnog fonda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here