Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da će Evropa brzo da se vrati u normalu, bez ozbiljne finansijske krize, već u drugoj polovini godine veruje 20 odsto Evropljana i čak trećina građana Srbije.

To je okazalo je najnovije istraživanje Štada grupe.

Četvrtina Evropljana ima pozitivno viđenje budućnosti i veruje da će pandemija izazvana virusom kovid-19 imati i neke pozitivne posledice, kao na primer da ćemo više brinuti jedni o drugima, međutim, skoro tri od 10 ispitanika se boji da će se u budućnosti javljati druge pandemije.

Istraživanje je pokazalo i da je svaki peti Evropljanin optimističan i smatra da će se pandemija završiti u drugoj polovini ove godine, sa brzim vraćanjem u normalu.

Istraživanje Štada grupe, sprovedeno u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Rusiji, Španiji i Velikoj Britaniji pokazalo je da 44 odsto Evropljana kaže da sada više poštuju rad zdravstvenih radnika, a u Italiji i Španiji ova cifra premašuje polovinu (Italija 51, Španija 52 odsto).

Takođe, pokazalo se da je strah i dalje prisutan kod mnogih Evropljana kako za njihovo fizičko tako i finansijsko zdravlje, a 29 odsto ispitanika navelo je da u drugoj polovini godine očekuje nove pandemije, trećina ispitanika da očekuje ograničenja putovanja, što smatra i četvrtina građana Srbije.

Kada se radi o očekivanjima finansijske krize, 42 odsto Španaca očekuje finansijsku krizu u drugoj polovini godine, dok u ostalim zemljama koje su učestvovale u anketi 36 odsto ispitanika očekuje ozbiljan ekonomski pad.

Ispitanici su naveli, njih 16 odsto, da će ubuduće uvek imati ormarić dobro napunjen lekovima, a u tome prednjače Rusi (20 odsto) i Britanci (19 odsto).

Istraživanje je izvršeno u pomenutih šest zemalja na reprezentativnom uzorku od 6.200 osoba, a sprovela ga je Štada grupa u okviru koje posluje i Hemofarm.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime