commons.wikimedia/Bobik
Jezero Gazivode

Sporazum o železnici, avio-saobraćaju i auto-putevima koji povezuju Kosovo i Srbiju teme su sa kojima će započeti sastanci u Beloj kući, uz posredovanje američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela.

Oko tih tema obavljene su pripreme kosovske delegacije, te se očekuje predstavljanje projekata usmerenih na finalizaciju pisama o namerama, do kojih je došlo u februaru ove godine u Nemačkoj.

Uzajamno priznavanje, koje je više puta najavljivao premijer Kosova Avdulah Hoti, nije na dnevnom redu, iako nije isključena mogućnost da se o tome razgovara na sastanku u petak.

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server istakao je da su raspravama o vazdušnim i železničkim linijama postavljena mala očekivanja da bi se nešto veliko postiglo.

– Ne znam šta bi to moglo biti, međutim, spominje se posebno ekonomsko rešenje uzduž graničnog pojasa između Kosova i Srbije. Tako da mogu biti diskusije o Trepči i Gazivodama. Ali čini se da ih je teško postići, jer uključuju pitanja suvereniteta – ocenio je Server.

Profesor na Univerzitetu Džon Hopkins je dodao da Srbija nije spremna da razgovara o statusu Kosova, pa se međusobno priznavanje teško može staviti na pregovarački sto. Što se tiče mogućnosti da stranke uđu u rasprave o teritorijama, rekao je da ta opasnost nije otklonjena.

– To je loša ideja koja se uvek vrati, iako se smatra da je mrtva. Bio bih potpuno iznenađen da se ta ideja ponovo pojavi u Vašingtonu, jer je Hoti jasno rekao da takvih rasprava neće biti. Ono što ostaje da se vidi je da li će biti spreman da postigne dogovor o Trepči ili Gazivodi, ili o jednom i o drugom, jer Srbi žele deo Trepče, dok Kosovo želi da kontroliše Gazivode – dodao je Server.

Prema njegovim rečima, specijalni izaslanik za dijalog Ričard Grenel želi sporazum koji će američkom predsedniku Donaldu Trampu predstaviti kao diplomatski trofej pre američkih predsedničkih izbora.

Stariji savetnik predsednika Trampa, uključen u te pregovore, rekao je u utorak da ono što nameravaju postići su uravnoteženi sporazumi.

– Stranke će potpisati nešto što smatraju ispravnim i možda bih upotrebio reč uravnoteženim. Dakle, ako stranke veruju da je uravnoteženo, ako stranke veruju da nešto dobijaju i da dobijaju više od onoga čega se odriču i misle da je to dobar posao, onda bi ga potpisale. Nemamo tajni sporazum. Nemamo nikakvih zahteva – rekao je Trampov glavni savetnik.

Međutim, politiku koja se odvija u Prištini i Beogradu, visoki američki zvaničnik opisao je kao neuspešnu, jer je tvrdio da je to jedan od razloga zašto je odabrao ekonomske teme i saradnju sa poslovnom zajednicom, kroz koje stranke žele da postignu sporazum.

1 COMMENT

  1. pa vucic je lud ako dozvoli te teme a zso ni na vidu. onda stvarno je potpisao, sve im je dao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here