Trgovinski deficit SAD pao je u 2019. prvi put u šest godina, pošto je trgovinski rat Bele kuće s Kinom “prigušio” uvoz.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je trgovinski deficit smanjen za 1,7 odsto na 616,8 milijardi dolara prošle godine, što je prvi pad od 2013, prenosi Rojters.

Uvoz robe je takođe pao za 1,7 procenata lani, dok je izvoz potonuo za 1,3 odsto, što, prema oceni britanske agencije, pokazuje da je agenda administracije predsednika Donalda Trampa “Amerika na prvom mestu” smanjila tokove robe.

Uvoz robe je, međutim, u decembru ojačao, podstakavši rast trgovinskog deficita u tom mesecu za 11,9 odsto na 48,9 milijardi dolara. Politički osetljiv deficit u robnoj razmeni sa Kinom je prošle godine pao za 17,6 procenata, na 345,6 milijardi dolara.

S druge strane, deficit u robnoj razmeni sa Meksikom je u 2019. skočio na rekordno visokih 101,8 milijardi dolara, a i deficit sa Evropskom unijom je dostigao istorijski najviši nivo od 177,9 milijardi dolara.

Trgovina je dala doprinos od skoro 1,5 procentnih poena rastu američkog BDP-a u četvrtom kvartalu, nadmašivši doprinos privatne potrošnje od 1,2 procentna poena, koja čini više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti.

Ekonomija SAD je u četvrtom tromesečju porasla po stopi od 2,1 odsto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu, dok je na nivou cele 2019. godine ostvarila rast od 2,3 procenta, najsporiji u poslednje tri godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here