commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

Tri razarača američke ratne mornarice u ponedeljak su uplovila u Barencovo more, mestu gde brodovi američke mornarice nisu bili od kraja Hladnog rata.

Američka mornarica navela je da su ciljevi operacije bili “afirmacija slobodne plovidbe” i “demonstracija integracije među saveznicima”. Dodali su da je Moskvi u petak javljeno za operaciju kako ne bi došlo do “krive interpretacije” i kako bi se “smanjio rizik” i “onemogućila nehotična eskalacija”.

Zvaničnici SAD poslednjih godina odgovorno tvrde da je Rusija povećala vojno prisustvo na Arktiku.

“Rusija je postepeno ojačala svoju prisutnost tako što je stvorila nove arktičke jedinice, obnovila staru infrastrukturu i ustanovila nove vojne baze duž cele arktičke obale”, stoji u prošlogodišnjem izveštaju Pentagona o aktivnostima na Arktiku. “Postoje i usklađeni napori da se ustanovi mreža vazdušne odbrane i obalnih raketnih sistema, radara za rano upozoravanje, centara za spasavanje, kao i niza senzora.”

NATO vazduhoplovi su krajem prošlog meseca na tom području u dva navrata presreli ruske vojne vazduhoplove.

“Norveški borbeni vazduhoplovi prošlog su utorka presreli dva ruska bombardera Tu-22 i borbene vazduhoplove koji su ih pratili kada su se približili NATO-ovom vazdušnom prostoru nedaleko od norveške obale”, stoji u izveštaju.

NATO tvrdi da su norveški borbeni vazduhoplovi F-16 i F-35 idućeg dana ponovno presreli ruske morske patrolne vazduhoplove koji su se približili vazdušnom prostoru NATO-a kod Norveške. Velika Britanija digla je svoje borbene vazduhoplove kako bi ih dopratila do Severnog mora.

Američke i ruske vojne snage u Evropi često znaju da se nađu u neposrednoj blizini.

SAD su prošlog meseca optužile ruske borbene vazduhoplove za ugrožavanje bezbednosti američkog nadzornog vazduhoplova koji je leteo međunarodnim vazdušnim prostorom na istočnom Mediteranu jer su, kako kažu, izveli “nesigurno i neprofesionalno” presretanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here