EPA/Valdrin Xhemaj

Severna Makedonija verovatno će kasnije ove godine dobiti podršku Evropske unije da počne pregovore o članstvu, prenosi grčki list “Katimerini”.

U slučaju Albanije i pristupnih pregovora sa EU takvoj odluci se protive Francuska, Nemačka i Holandija, navodi list pozivajući se na diplomatske izvore.

Uprkos retorici da Evropska unija treba da prihvati nove članice sa Zapadnog Balkana kako bi te zemlje učvrstile svoj evropski put i bio marginalizovan kineski i ruski uticaj, pitanje migracije je izazvao sumnje u nekim severnim državama Unije.

Uz veliku podršku većine zemalja-članice EU i Evropske komisije, Albanija i Severna Makedonija su se nadale da će evropski ministri na sastanku sledećeg utorka u Luksemburgu dati zeleno svetlo za početak pregovora o učla

njenju. Takva odluka ministara bi otvorila put za njeno odobrenje od strane lidera Evroske unie na samitu u Briselu 20. i 21. juna.

Međutim, za sada je poznato da ni jednoj zemlje neće biti dato zeleno svetlo, rekli su diplomati i zvaničnici EU, iako je njih 13, uključujući Italiju i Poljsku, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, javno pozvalo na početak pregovora.

Sada postoji opcija da se postigne novi dogovor između vlada zemalja EU u septembru, ali samo za Severnu Makedoniju.

“Severna Makedonija ima dobre šanse za početak pregovora o učlanjenju u EU, s obzirom na postizanje istorijskog sporazuma (s Grčkom) oko imena države“, rekao je jedan visoki zvaničnik EU, navodi “Katimerini”.

Ali, taj isti zvaničnik EU, kaže da je Albanija i dalje veliko pitanje za neke vlade zemalja-članica i da ne izgleda tako obećavajuće.

Prema mišljenju organizacije “Transparensi internešenel”, jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi je upravo Albanija, koja je članica NATO, ali je postigla samo mali napredak u borbi protiv pranja novca uprkos smenjivanju korumpiranih sudija i tužilaca, kažu zvaničnici SAD i EU.

U junu prošle godine Francuska i Holandija su neočekivano blokirale početak pregovora sa EU za Albaniju i Severnu Makedoniju, tražeći dodatne reforme.

Holandski parlament je 11. juna usvojio rezoluciju protiv otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom, dok je Severna Makedonija dobila podršku holandskih poslanika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here