Pixabay
Ilustracija

Domaćice koje žele mir i sreću svojim ukućanima, za Uskrs će obavezno na trpezu staviti ovo cveće.

Nezaobilazan deo tradicije hrišćanskog praznika koji slavi Isusovo vaskrsnuće, odnosno novi život, su jaja. Ona simbolišu novi život, rađanje, plodnost, obilje i proleće, a već stari Egipćani, Persijci, Grci i Rimljani međusobno su darivali jaja kao simbol novog života koji stiže nakon zime.

Uskrs je pun običaja i simbola, a mnogo pažnje se posvećuje i uskršnjoj dekoraciji, koja po pravilu, takođe treba da simboliše novi život. Prema verovanju, najbolje je dom ispuniti cvećem koje takođe simbolizuje nevinost, ljubav i čednost kako bi nam cela godina blia takva.

Prolećno cveće se savršeno uklapa u proslavu najvećeh hrišćanskog praznika, a ova 3 cveta simbolizuju nove početke.

Uskršnji ljiljan

Uskršnji ljiljan je simbol vaskrsenja Hristovog, i simbolizuje čistoću i milost. Povezuju ih sa plodnošću i materinstvom i zato je važno da ga imate u domu na ovaj veliki praznik.

Đurđevak

Cvet koji je simbol nežnosti, skromnosti i čistote. Neizostavan je u buketima mlada koje se venčavaju u proleće, čak su i neveste u kraljevskim porodicama nosile bidermajer sačinjen od ovog cveća.

Lale

Lale predstavljaju savršenu ljubav – crvena lala povezuje se sa iskrenim emocijama, dok su bordo lale simbol divljenja i poštovanja. U svakom slučaju, lale su simbol svih vrednosti koje se prožimaju kroz Uskrs.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here