Tri dana zatvora manje za pročitanu knjigu

0

Za svaku pročitanu knjigu, zatvorenicima u Italiji kazna se smanjuje za tri dana (Foto: Ilustracija)
 

Nov zakon, koji tek treba da bude usvojen, kaže da za svaku knjigu koju zatvorenik pročita, umanjiće kaznu za tri dana. Maksimum koji mogu da dobiju je 48 dana u godini. Zvaničnici kažu da je ekvivalent 16 knjiga, koje moraju da imaju preko 400 strana, i da moraju da budu odobrene od strane zatvorskog osoblja. Stripovi i slikovnice su iključeni iz ovog zakona.

 

Inicijativa će biti uvedena za zatvore u južnom italijanskom regionu Kalabrija, koja je “dom” lokalne mafije poznate kao Kamora.

 

– Sa ovim novim regionalnim zakonom, zatvorenici će sa usmeravanjem i pod nadzorom biti slobodni da pročitaju knjige i samim tim skrate sebi kaznu – rekao je Mario Kaliđuri, šef kulture u regionalnom savetu, koji je i predložio ovaj zakon.

 

U ovom trenutku, plan je da se zakon sprovede samo u zatvorima u Kalabriji, sa nadom da će italijanska vlada prepoznati ovu inicijativu i proširiti je po celoj zemlji.

 

– Ideja je da se smanji gužva u zatvorima i uvereni smo da će biti dobrih rezultata. Dozvoljene knjige biće pažljivo izabrane – kazao je Kaliđuri.

 

Italijanski zatvori su jedni od najprenatrpanijih u Evropi, imaju 80.000 osuđenika, a prostor za samo 60.000 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here