MN PRESS/Foto: Marko Metlas

Na današnji dan, pre tačno 30 godina, fudbaleri Crvene zvezde postali su klupski šampioni sveta.

Osmog dana decembra 1991. godine, Crvena zvezda je u Tokiju pobedila čileanski Kolo Kolo i osvajanjem tadašnjeg Intekontinentalnog kupa popela se na krov sveta.

I tako objedini dva najznačajnija trofeja, nakon što je šest meseci ranije pobedom posle penala nad Olimpikom iz Marseja podigla “ušati pehar” namanjen šampionu Evrope.

Pred 60.000 gledalaca u glavnom gradu Japana svet je video “Zvezdino dete sa druge planete” – Vladimira Jugovića.

Najmlađi na terenu, tada 22-godišnji vezista, je golovima u 19. i 58. minutu najavio slavlje crveno-belih, a tačku stavio Darko Pančev u 72.

Tim Vladice Popovića, koji je preminuo prošlog avgusta, uspeo je da nadigra prvaka Južne Amerike iako je Dejan Savićević isključen u finišu prvog poluvremena.

Uspeh dobija na značaju kada se zna da su crveno-beli između dva podviga ostali bez dobrog dela tima zbog odlazaka Roberta Prosinečkog, Stevana Stojanovića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića i Dragiše Binića.

Kao i to što je u tom trenutku “buktio” građanski rat u nekadašnjoj Jugoslaviji….

Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Do pre samo nekoliko godina Interkontinentalni kup bilo je nezvanično takmičenje, a onda je FIFA donela odluku da se zvanično pripiše Crvenoj zvezdi svetska titula.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here