Tri decenije “srpske kuće”

0

Zajednička slika: Svi dosadašnji predsednici
 

Prvog dana prigodan program otvorila je operska pevačica Danijela Ilić-Bjelica himnom Republike Srbije "Bože pravde". Potom je otpevala "Tamo daleko" i još jednu rusku pesmu, a oduševljeni gosti su je pozdravili velikim aplauzom.

 

Najstariji: Suno – Pašo Dupovac
 

Istorijat

– Pre 30 godina, ovde gde se sada nalaze naše prostorije, u bukvalnom smislu je bila velika – rupa! Jedna Švajcarkinja dala je tadašnjim Jugoslovenima zemljište na korišćenje za malu svotu novca.

Posle njene smrti zemljište je pripalo opštini, a mi ga otkupili za simboličnu sumu novca i tako smo počeli sa izgradnjom ove naše kuće – kazao je Jovica Brajić.

Na manifestaciji su učestvovali i članovi Udruženja srpskih pesnika u Švajcarskoj: Silvana Perić, Radoje Regojević, Milka Kajganić i Mileta Simić Mali. Oni su kazivali pesme iz svojih zbirki pesama, dok je pesnikinja Milka Kajganić kazivala pesmu "Krvava bajka". Među zvanicama se prvog dana proslave našao mr Zvonko Jovanović, potpredsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Drugog dana manifestacije predsednik ovog kluba Ranko Vasić je pozvao sve dosadašnje predsednike na zajedničku večeru. On je pozdravio prisutne goste, pročitao imena svih dosadašnjih predsednika i minutom ćutanja je odata pošta preminulim predsednicima.

U znak zahvalnosti i dobro vođenje ovog kluba bivši predsednik Ratko B. Savić i sadašnji predsednik Srpskog kluba Kolubara iz Štajna am Rajn u ime svih dosadašnjih predsednika poklonio sliku Svetog Save Ranku Vasiću za veoma uspešno poslovanje ovog kluba.

Među prisutnim gostima je bio i najstariji član ovog kluba 86-goodišnji Suno – Pašo Dupovac, osnivač i počasni predsednik.

– Potrudili smo se da ponudimo i malo drugačiji kulturni program i ovom bih prilikom zahvalio se operskoj pevačici Danijeli Ilić-Bjelica iz Ciriha, koja nam je izašla u susret kako bismo se u najlepšem svetlu odužili našim darodavcima. Ima dosta naših ljudi koji su donirali novac za poplavljenje u domovini.

Jedan čovek koji je hteo da bude anoniman sakupio je od švajcarskih kolega 77.000 franaka i deo tog novca poslao u Republiku Srpsku, mada on nije rodom iz tog kraja – kaže za "Vesti" bivši predsednik i član sadašnje uprave ovog kluba Jovica Brađan.

– Sastali smo se da bismo obeležili 30 godina postojanja ove naše srpske kuće. Klub postoji već 48 godina i 2016. godine ćemo slaviti 50 godina od postojanja. Ne bi trebalo da zaboravimo ljude koji su ovu kuću gradili, a tu su najzaslužniji Zdravko Pavlović, Asim Hasagić i Stipe Špehar koji je sekao vrpcu prilikom otvaranja ovih prostorija. Želja mi je da se to sve zapiše u jednu knjigu, koja će izaći povodom 50 godina postojanja ovoga društva – izjavio je Ranko Vasić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here