Pixabay
Kurkuma

​Jetra je najveća žlezda u ljudskom telu, ključna je za detoksikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih belančevina.

U jetri se proizvodi i žuč. Dođe li do problema s jetrom, to ćete bez sumnje osetiti. Ipak, postoje i biljke koje je leče.

Ako vaša jetra funkcioniše dobro, možete uživati:

– nivo zdravog holesterola

– zdravu telesnu težinu

– uravnotežen nivo šećera u krvi

– zdravo varenje bez stvaranja gasova, nadutosti, proliva ili zatvora

– imati više snage – ujutro ili popodne nećete osećati težak umor

– zdravije mišiće

– imati idealnije uslove za održavanje dobre memorije

– imati čisti ten i mladalačku kožu

Koren kurkume

Ekstrakt korena kurkume je među najboljim prirodnim sredstvima za čišćenje jetre i uopšte odlično sredstvo protiv upale. Vekovima se koristi za ublažavanje upala u mišićima i zglobovima, za sistem za varenje, srce i posebno za jetru.

Šta koren kurkume čini tako posebnim? Njegova sposobnost da vas zaštiti od nakupljanja viška masnoće – i tako spreči opasne upale. Studije su pokazale da uklanja mnoge digestivne smetnje već za sedam dana.

Koren maslačka

Koren maslačka poboljšava varenje i čisti jetru. Naime, on sadrži snažan antioksidans – tanin. Ovi prirodni spojevi, pokazala su istraživanja, čiste jetru od toksina. Ali to je tek početak. Koren maslačka održava zdrave nivoe kalijuma, koji podstiče uravnotežen krvni pritisak i povoljan nivo šećera u krvi. To je odlično i za mišiće, jer kalijum je glavni zaštitnik od pojave bolnih mišićnih grčeva.

List artičoke

List artičoke je jedan od najstarijih prirodnih lekova. U starom Egiptu uz njega su regulisali varenje. Danas znamo i zašto. List artičoke pojačava proizvodnju žuči. Žuč je prirodni spoj koji je od ključnog značaja za varenje i iskorišćavanje masti, čime sprečava pojavu masne jetre.

Za nas to znači bolju obradu masti koja podstiče uravnotežen nivo holesterola. Da ne spominjemo da nema više zatvora, gasova ili nadutosti posle bogatih, masnih jela.

Alkohol – otrov za jetru

Jetra igra važnu ulogu u razgradnji hrane, borbi protiv infekcija, regulisanju cirkulacije krvi kao i odstranjivanju otrovnih materija, pa tako i alkohola.

Dugotrajno konzumiranje alkohola oštećuje jetru u tri faze:

Masna jetra

Razgradnja etanola usporava razgradnju masti, tako da se one nakupljaju u jetri. Taj se poremećaj naziva steatohepatitis, ili masna jetra.

Hepatitis

S vremenom dolazi do hronične upale jetre, ili hepatitisa. Izgleda da alkohol takođe može smanjiti otpornost organizma na viruse hepatitisa B i C. Ukoliko se upala ne leči, ćelije jetre počnu da odumiru. Da stvar bude gora, izgleda da alkohol aktivira prirodni mehanizam programiranog odumiranja ćelija, koji se naziva apoptoza.

Ciroza

Posljednja faza je ciroza. Zbog niza teških upala kao i uništavanja ćelija dolazi do trajnog oštećenja jetre. S vremenom jetra prestane da bude sunđerasta i postane puna čvorića, što onemogućava normalan protok krvi i dovodi do prestanka rada jetre i smrti.

2 COMMENTS

  1. Kažu da je najbolji lek za jetru :
    Silimarin
    Alfa lipoična kiselina i
    Selen
    Naročito kad dođe do trovanja od otrovnih gljiva ( zelena pupavka i druge iz tog roda) i molite boga da što pre stignete do doktora da vam da ovaj koktel. Ovo čak leči i manje ožiljke kod pijandura.
    Za vreme korone dobijali smo silimarin da sačuvamo jetru.. Ovo što je navedeno u tekstu je tačno. Posebno koren maslačka i artičoka.
    Jetra je laboratorija koju moramo održavati

  2. Kapi od artičoke su odlične, za tri dana će vam regulisati i kvalitet mokraće koja će postati svetlo žuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here