Pexels.com

Loše navike pri buđenju mogu da utiču na gubitak energije tokom dana.

Kada vam zazvoni budilnik, ništa vam nije slađe nego da ga pomerite za još 10, 15 minuta i odspavate još malo? Ili čim otvorite oči, kuvate kafu koja treba da vas razbudi? Britanski doktor Karan Radž kaže da ove dve navike spadaju među „zabranjene“ ukoliko ne želite da budete iscrpljeni ceo dan. Radž, čiji snimci na Tik-toku imaju milione pregleda, tvrdi da ove tri stvari nikako ne smete da uradite čim se probudite.

Vraćanje budilnika

Velika greška, jer na ovaj način telo vraćate u stanje spavanja, što prouzrokuje proizvodnju hormona koji podstiču spavanje.

Zato ćete se, kada konačno ustanete, osećati umorno. Nije ni čudo, jer Radž navodi da ovi hormoni ostaju u telu puna četiri sata…

Proveravanje mobilnog

Posle buđenja naš mozak se postepeno budi, i iz delta, preko teta do alfa stanja.
Međutim, ako taj ciklus prekinemo time što ćemo koristiti mobilni telefon, mozak će prerano biti u stanju alarma, odnosno u alfa fazi, i zbog toga ćemo biti nervozni ceo dan, prenosi portal DDL.

Prva kafa

Da, znamo da se sa ovom tvrdnjom neće mnogi složiti, ali Radž napominje da prvu jutarnju kafu nikako nije dobro piti u 8, 9 ujutru, nego tek oko podneva.
Naime, hormon stresa kortizol, koji naše telo drži budnim i povećava nivo šećera u krvi, najviše se proizvodi baš između 8 i 9 časova ujutru.
Ako u tom periodu popijemo kafu, ona neće imati željeni efekat.
Mnogo bolje je sačekati da nivo kortizola opadne oko podneva, i tada je nabolje popiti prvu kafu, smatra Karan Radž.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here