EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Migranti u BiH

Sanela Prašović Gadžo, poslanica Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije tvrdi da su migranti u BiH preko Vestern uniona tokom poslednje tri godine podigli više od 5,8 miliona KM (oko tri miliona evra).

Ona je preko svog Fejsbuk naloga predočila i više novčanih doznaka, koje su od 2018. do 2020. uplaćivane iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka.

“Kao članica Komisije za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH, jer većina njih odbija da vlastima u BiH i policijskim agencijama predoči svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Vestern uniona u bankama i poslovnicama pošte”, poručila je poslanica SBB BiH.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti, Dževad Galijašević ističe za “Vesti” da nije reč o “doznakama” koje migrantima šalju rođaci i prijatelji, već o dobro organizovanoj mreži finansiranja najbogatijih zemalja sa Bliskog istoka.

– Još uvek ima mnogo dokaza za pretpostavku da se migranti koji su trenutno u BiH finansiraju iz Katara i Saudijske Arabije. Delom se to čini od samih vlada ovih zemalja, a uglavnom od bogatih elita, koje su povezane sa delovanjem Islamske države – tvrdi Galijašević i navodi da se Islamska država više godina uspešno finansirala nelegalnom eksploatacijom naftnih polja na severu Sirije.

– Od početka je Turska bila uključena u ilegalan transfer te nafte i ta trgovina zapravo nikada nije prestala i ti konvoji i dalje prelaze granicu sa Turskom – navodi Galijašević.

Objašnjavajući poreklo novca kod migranata, ovaj stručnjak ne isključuje mogućnost da deo potiče iz pljački.

– Mnoge banke u Mosulu i mnogim drugim područjima koja su bila pod kontrolom Islamske države bile su opljačkane, a novac izvučen kada su se snage ID povukle. Procene su da je samo u Iraku i Siriji opljačkano više od četiri milijarde dolara i taj novac danas služi za finasiranje džihada, ali i neaktivnih vojnika Islamske države, od kojih se većina uključila u drugi migrantski talas koji je počeo 2018. godine. Nije tajna da su ti borci dobijali po 600 dolara kao platu, a procena je da ISIS trenutno finansira oko 30.000 bivših boraca – ističe Galijašević i upozorava da ova organizacija i dalje ulaže značajne sume u novo naoružanje i tehniku.

Dževad Galijašević

– Uz takve finansijske mogućnosti njima je veoma lako da to novo oružje nabave na međunarodnom crnom tržištu – upozorava Galijašević.

Komentarišući otkriće o velikom novcu na računima migranata, šef Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać ocenjuje da je jedan od uzroka aktuelne migrantske krize u Bosni “dugogodišnje voljno zanemarivanje i namerno neznanje”, posebno u mandatu SDS-ovog ministra bezbednosti u Savetu ministara Dragana Mektića “kome su se priviđale paravojne formacije po Republici Srpskoj, a nisu bile vidljive hiljade mladih ljudi koji su nadirali preko granica”.

– Stiče se utisak da ni aktuelni ministar bezbednosti u Savetu ministara Selmo Cikotić ne posmatra problem sa stvarnom namerom da se on reši na dugoročno kvalitetan način, što bi podrazumevalo repatrijaciju migranata ili njihovo prihvatanje od razvijenih zemalja – poručuje Bursaćeva.

Milorad Dodik

Istražiti zloupotrebu sredstava!

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik’ smatra da je krajnje vreme da se ispitaju sve moguće sumnjive stvari u vezi sa migrantima.

– EU je poluprivatnoj organizaciji za migracije dodelila 75 miliona evra, a institucijama BiH tri miliona evra. Potpuno je nejasna situacija, jer je očigledno da će biti potrebna istraga o zloupotrebi sredstava – kaže Dodik, dodajući da je broj migranta u BiH sada manji nego ranije.

Preveliki teret za Bosnu

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija smatra da BiH ne može sama da reši problem migrantske krize i da od EU mora da dobije ne samo finansijsku podršku, nego i podatke bezbednosnih službi kako bi sve osobe koje su bezbednosno interesantne bile odmah izbačene iz BiH.

Tegeltija je uveren da BiH nosi prevelik teret i da za to najveću odgovornost snose EU i svi drugi koji su kreirali migrantsku krizu.

– Broj migranata u odnosu na broj stanovnika daleko je najveći u BiH, a svi oni koji pokušavaju da nametnu priču kako je ova kriza humanitarno i pitanje dobre volje, greše i ne misle dobro, pre svega, građanima – upozorio je Tegeltija.