commons.wikimedia/Alex Beltyukov

Američki časopis „Popular mehaniks“ uvrstio je tri ruske letelice u najupečatljivije avione u poslednjih 40 godina.

Spisak su sastavljali eksperti čiji je stav interesovao časopis.

Oni su za 1998. godinu izdvojili avion Be-200 „Altair“ koji se koristi ga gašenje šumskih požara. Eksperti su bili impresionirani nosivošću ruske letelice i brzinom izbacivanja vode.

U članku je istaknuto da je Be-200 „Altair“ u stanju da izbaci 12 tona vode preko zapaljenog terena, a da zatim avion može da se spusti na jezero ili more i pokupi vodu za samo 14 sekundi.

Autori članka su za 2000. godinu izdvojili prototip višenamenskog lovca sa trouglastim krilom – MiG-1.44.

​Eksperti ističu da je 2010. godine najupečatljiviji avion bio ruski lovac Su-57. Časopis je pohvalio njegovu brzinu, manevarske sposobnosti, kao i savremeno naoružanje.

Inače, Su-57 je ruski višenamenski napredni lovac pete generacije, napravljen uz primenu stelt tehnologije. U stanju je da stupi u borbu protiv bilo kog protivničkog lovca, a takođe može da uništava kopnene i nadvodne mete.

Avion Su-57 ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja, supermanevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here