wikipedia.org/Anicic

Posle inicijative više partija predvođenih DPS-om za izglasavanje nepoverenja vladi Dritana Abazovića, postoje tri scenarija za razrešenje trenutne složene političke situacije u Crnoj Gori, ocenjuje za Sputnjik profesor Savo Marković.

Prvi je, po mišljenju Markovića, da se na sednici Skupštine Crne Gore izglasa nepoverenje vladi Dritana Abazovića na osnovu inicijative DPS, SD, SDO, LP i DUA.

Tri scenarija, prvi najmanje verovatan

– To je po meni najmanje verovatan scenario, koji ima najmanje šansi, jer im nedostaje podrška još pet poslanika. Druga je varijanta da se obnovi skupštinska većina od 30. avgusta 2020. godine i da ova vlada nastavi sa radom još dve godine – smatra profesor.

Treći scenario je, kako ističe, da se resetuje većina od avgusta 2020. godine i da se formira tehnička vlada koja bi pripremila lokalne, a možda i predsedničke izbore.

Marković konstatuje da je politička situacija u Crnoj Gori zaista komplikovana, jer nisu još uvek izabrani sudije Ustavnog suda, nije izabran sastav Sudskog saveta, a dosta partija ima i primedbe na način na koji je sazvana sednica Skupštine na kojoj bi to trebalo da se obavi.

– Zbog svega toga mislim da je drugi scenario, dakle, da vlada Dritana Abazovića nastavi da radi još dve godine, najbolji, kako bi se prevazišla politička kriza u Crnoj Gori – smatra Marković.

Temeljni ugovor rutinska stvar

– Najgora je opcija vlada koju podržava ili u kojoj učestvuje DPS. Po meni, teško da se i teorijski može formirati vlada koja neće biti bolja od svih DPS vlada poslednjih trideset godina – zaključuje Marković.

Što se tiče potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore, nakon kog je DPS sa grupom partija i pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Abazovićevoj vladi, Marković ističe da je to rutinska stvar i da ne razume zašto je izazvala toliku buru u javnosti.

Sednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se glasati o poverenju aktuelnoj vladi zakazana je za 19. avgust.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here