pixabay.com

Prirodno je što smo frustrirani kada naizgled dobre navike negativno deluju na creva, ali razmislite o tome da ih pomno proverite. Male izmene svakodnevne rutine mogle bi da poboljšaju blagostanje organizma i samog varenja..

Konzumiranje prerađene hrane, nedovoljan unos tečnosti i izbegavanje vežbanja neke su od poznatih loših navika kojih se treba rešiti, ali postoje i neke naizgled zdrave navike koje mogu da dovedu do problema sa pražnjenjem creva.

Konzumiranje nezrelih banana

Ovo ne treba pogrešno shvatiti, jer banane su odlične, one ne samo da su prepune vlakana, već nude izvrstan izvor kalijuma koji pomaže u postizanju dnevnih prehrambenih ciljeva.

Iako sadrže hranljive supstance koje deluju kao prebiotik i hrane dobre bakterije u crevima, one takođe mogu teže da se vare. Dakle, ako već imate problema sa neredovnim pražnjenjem creva, ovo možda nije najbolje voće za vas.

Izvođenje intenzivnih vežbi

Vežbanje se uopšteno smatra pozitivnim za pokretanje metabolizma, ali intenzitet treninga može zapravo da pogorša stvari.

Ono što je poznato je da creva moraju da se opuste da bi se pokrenula. A kada ste ceo dan u stresu, a zatim radite intervalne treninge visokog intenziteta to neće biti od pomoći za opuštanje, varenje i kretanje, objašnjava dr Robin Berzin.

Unos veće količine povrća

Ishrana prepuna povrća sigurno će pomoći da se creva snadbeju vlaknima koja su im potrebna za redovno pražnjenje, ali ako već imate problema, brz unos zeleniša u velikoj količini možda nije najbolji način za rešavanje problema zatvora.

– Ako počnete da dodajete više povrća u ishranu, često ćete osećati nadutost i imaćete sve veći osećaj neprijatnosti u stomaku. Umesto toga, prvo se usredsredite na vraćanje ritma –  kaže gastroenterolog dr Vil Bulsjevič.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here