Ministarstvo odbrane Rusije

Osnovni sud u Prištini kaznio je majku i njene dve ćerke na dve godine uslovne zatvorske kazne, zbog učešća u aktivnostima Islamske države.

Sve tri su se iz Sirije vratile na Kosovo u aprilu prošle godine, sa još 29 žena i 74 dece. Šuhrete Tafaj i njene ćerke Meke Tafaj i Valjdete Tafaj Dačaj iz Suve Reke, koja se nalazi na centralnom Kosovu, priznale su krivicu, ali se nisu pojavile na ročištu kada je sudija Albina Šabani Rama saopštila presudu, preneo je Kossev.

“Sud je prilikom izricanja kazne postupio u skladu sa odredbama za ublažavanje kazne, jer je kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir priznanje krivice, njihovo ponašanje pre i posle izvršenja krivičnih dela, zato što nijednom pre toga nisu imale problema sa zakonom, kao i njihovo stanje, pokajanje i obećanje da nikada u budućnosti neće počiniti krivična dela”, rekla je sudija.

Prema rečima advokata, ove žene su muževi primorali da odu na ratišta u Siriji.

AdvokatBesmira Hoti, koja je branila optuženu Meke Tafaj, izjavila je da je njena klijentkinja, zajedno sa majkom i sestrom, optužena za organizaciju i učešće u Islamskoj državi, a da je njihovo delovanje bilo u službi njihovih supruga.

„Moju klijentkinju je lično prisilio njen muž, uz obrazloženje da nekome treba da služi. Jednostavno nije znala gde ide. Kada je otišla, nije mogla da se vrati i bila je tamo sve dok se Kosovo nije umešalo u proces njihovog povratka“, kazala je ona.

Dodaje i da se skoro sve presude protiv tih žena iz Sirije svode na uslovne kazne.

U Siriji od 2014. godine 

Justina Frokaj sa Kosovskog instituta za pravosuđe, koji inače vrši monitoring rada sudova, izjavila je da se sve žene koje su bile predmet sudske obrade izjašnjavaju da su se pokajale za ono što su uradile.

“Te žene obično na prvim ročištima priznaju krivicu, ali i kažu da su to uradile jer su ih prisilile njihove porodice, uglavnom muževi. One su na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva otišle u Siriju kako bi se aktivno uključile u rat”, rekla je Frokajeva.

Šuhreta je inače sa svojim ćerkama otišla za Siriju 2014. Prvo su otišle ćerke, a onda im se pridružila i majka sa još dva sina. Jedan sin joj je ubijen, a drugi se vratio na Kosovo i prisustvovao je ročištu u petak.

Smatra se da je u borbama u Siriji i Iraku učestvovalo više od 400 osoba sa Kosova, a više od 100 njih je ubijeno. Samoproglašeno Kosovo je u aprilu 2019. vratilo 110 svojih građana iz Sirije, među kojima je bilo 34 žena, 74 dece i četvorica bivših militanata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here