Pexels.com

Pranje zuba je najvažniji deo oralne higijene, a bar tri su jasna znaka da to ne radite kako treba.

Zubi su vam “hrapavi”

Hrana i piće koje konzumiramo tokom dana meša se sa pljuvačkom i ostavlja tragove na zubima – kad dodirnete jezikom zube osetićete kako nisu glatki kakvi bi trebalo da budu. Ako i nakon četkanja na nekim delovima zuba osetite isti hrapavi sloj, to je prvi znak da vaši zubi nisu dobro iščetkani i čisti. Potrošite na četkanje barem minut duže ili dok vam zubi ne postanu potpuno glatki, savetuje Zadovoljna.hr.

Oko desni vam se gomila kamenac

Voda je često puna kamenca i baš kao na sudoperi ili u loncu, kamenac se nakuplja i na našim zubima pa ga je redovnim i pravilnim četkanjem potrebno ukloniti na vreme. Ako primetite da vam se na spoljnom delu zuba, odmah uz desni nakupljaju slojevi koje teško možete da uklonite četkicom, znači da niste četkali zube temeljno i da je vreme da potražite pomoć zubara.

Desni su vam često upaljene ili krvare

Upala desni ili gingivitis uzrokovan je sakupljanjem bakterija na zubima, koje polako ulaze ispod desni i potom izazivaju neprijatne simptome. Otok zubnog mesa na području oko zuba prvi je znak upale, a može biti i znak da zube niste četkali pravilno ili dovoljno često. Naime, tokom četkanja, vrlo je važno da četkicom zahvatite i deo desni, uz zube i da ih laganim kružnim pokretima masirate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here