Nenad Paunović
Jeziv prizor: Oblak amonijaka iznad Pirota

Najmanje tri osobe su izgubile život, a više od 50 ih je smešteno u bolnice kao posledica teškog ekološkog akcidenta koji se desio u nedelju uveče u blizini Pirota. Teretni voz koji je prevozio amonijak je iskliznuo iz šina kod sela Staničenje, posle čega je došlo do izlivanja opasnog gasa koji ima smrtonosne posledice kad je u velikoj koncentraciji.

Od 20 cisterni iz kompozicije, četiri su skliznule sa šina, a od tih četiri, jedna je curila, što je srećna okolnost jer da ih je bilo više razmere tragedije bi bile mnogo veće. Odmah po saznanju da se desio akcident, usledila je panika u Pirotu i okolini, svi su se zatvorili u kuće i nisu izlazili, a u ponedeljak nisu radile škole i vrtići. Na putu koji prolazi pored pruge ostavljena su brojna motorna vozila, ljudi su u panici ostavljali kola na licu mesta i bežali da spasu živote. Uz to, desio se i lančani sudar, a i ta vozila su ostala tako kako jesu više od 20 sati posle udesa.

Prva smrt povezana sa akcidentom desila se odmah u nedelju uveče kad je preminuo sedamdesetčetvorogodišnji muškarac. On se kolima kretao iz pravca akcidenta ka Pirotu, a prema prvim izveštajima, zbog izuzetno smanjene vidljivosti izgubio je kontrolu nad vozilom i prevrnuo se u jarak.

U ponedeljak pre podne, u neposrednoj blizini mesta gde se u nedelju dogodio ekološki akcident na pruzi, pronađeno je telo sredovečnog muškarca, u pitanju je turski državljanin, vozač kamiona. Njegovo telo je pronašao Nenad Paunović, glavni urednik portala Pirot plus online. Pretpostavlja se da je Turčin upravljao šleperom i da je, u nastojanjima da pobegne, najverovatnije pao sa mosta ili se ugušio pored pruge u pokušaju da se spase. Ne isključuje se ni mogućnost da je, usled dezorijentisanosti pao sa nadvožnjaka.

Treća žrtva akcidenta sa amonijakom je preminula u ponedeljak u pirotskoj bolnici, sa sumnjom da je preminula od posledica gušenja, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo. U pirotsku bolnicu je u nedelju uveče primljeno ukupno 41 lice, od kojih je 38 sa simptomima gušenja, kao i tri lica povređena u saobraćajnim nezgodama. U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu zbrinuto je 15 ljudi, od kojih troje dece.

Nenad Paunović (74) iz Pirota, vlasnik portala i radija Pirot plus online, opisao ja za “Vesti” jezive prizore koje je zatekao na mestu velike nesreće.

– Prizor je bio kao kao u Hirošimi: jedan auto levo, drugi desno, neki su se sudarali. Preko puta pet, šest napuštenih šlepera. Voz je stao na 50 metara iznad nadvožnjaka, to je nadvožnjak kod Sopotskog Hana koji sa Koridora vodi put ka Knjaževcu. Sišao sam dole i krenuo putem kojim ribari idu na Nišavu. I kad sam sišao bio sam zabezeknut. Ne znam koliko sam mogao da budem smiren: da li je moguće, mrtav čovek. On leži, glava mu je na travi. Cipele su bile pored. Uspeo sam zatim da izađem na prugu. Video sam lokomotivu koja je radila još uvek. Radila je cele noći. Nije bilo drugih zvukova osim zvuka lokomotive. Bilo je jezivo. U tom trenutku sam već osetio gušenje i morao sam da se okrenem i odem – priča Paunović.

Nema kontaminacije

Republički štab za vanredne situacije zasedao je u ponedeljak, a predsedavao je komandant štaba i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. Štab je doneo zaključke u vezi sa akcidentom u kojem je došlo do prevrtanja cisterni sa amonijakom na železničkoj pruzi Pirot – Niš. V. D. pomoćnika ministra načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da su merenja koja su sprovedena u ponedeljak pokazala nula ppm
u više mesta u Pirotu i Beloj Palanci, kao i da izvorište vode Medijana ka Nišu nije kontaminirano amonijakom. Voda može da se koristi za piće. Naglasio je da su netačne glasine da je jedan vagon upao u Nišavu. Precizirao je da je na terenu intervenisalo 57 vatrogasaca sa 22 specijalna vozila i bespilotna letelica, kao i 25 pripadnika Policijske uprave u Pirotu.

Vesić: Kriva loša infrastruktura

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić došao je u Pirot posle akcidenta i rekao da je loša infrastruktura uzrok nesreće.

– Ne mora komisija da utvrđuje, jasno je da je loša infrastruktura uzrok. Nama je ranije odobren kredit za rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad i tek u martu ove godine je raspisan tender. Nije mi jasno zašto se čekalo tri godine da počne realizacija projekta, ali i o tome ćemo da razgovaramo. Verujem da će do juna najkasnije da počne rekonstrukcija pruge kojom će vozovi ubuduće ići 120 kilometara na čas i koja će biti potpuno bezbedna – kaže Vesić.