youtube.com/RTS Kulturno-umetnički program
Logor Jasenovac

U logoru Jasenovac dogodio se najmasovniji zločin u celokupnoj istoriji ovih prostora, a protiv revizionističkog ludila, negiranja zločina u tom logoru i drugim stratištima treba se boriti činjenicama i realnim prikazivanjem stradanja, rečeno je na tribini SPD-a ”Privrednik” o ustaškim logorima u NDH.

Učesnici tribine su se složili da je nadbiskup Alojzije Stepinac, čiju kanonizaciju očekuje Hrvatska, u Drugom svetskom ratu odigrao nečasnu ulogu, ali da s druge strane treba isticati brojne primere solidarnosti i pomoći Srbima koju su pokazali pripadnici hrvatskog naroda u to vreme.

– Mnoga su deca-logoraši preživeli, članove svojih porodica upoznali tek godinama ili decenijama nakon rata. Zasluge za to ima Dragoje Lukić koji se 40 godina bavio istraživanjem sudbine kozaračke dece i njegov rad se ne može negirati – rekala je Ana Požar, bivša logorašica i direktora JUSP Jasenovac.

Ona je rekla da je preko veza u Crvenom krstu Lukić došao do kartoteke koju je u akciji spašavanja vodila Diana Budisavljević i koja nije nestala, kako se danas priča.

– Došao je do brojke od 19.554 dece starosti od nekoliko meseci do 14 godina, kao i do dnevnika koji je bio kod Dianine unuke. Ona je dala dozvolu za štampu, ali je objavljivanje sprečio rat 1991. godine – navela je Požar.

Dodala je da Stepinac, koji je podržavao NDH i zalagao se za pokatoličavanje Srba, nije bio uključen u akciju spašavanja dece, osim što je neko vreme čuvao Dianinu kartoteku.

Požar je pričala i o stradanju svojih sugrađana u jesen 1942. kada su ustaše upali u srpska sela Strmen, Crkveni Bok i Ivanjski Bok.

Od predratnih 3.000 stanovnika u ta tri sela preživelo je njih oko 1.000.

Ustaše su pobile njih 768, od čega 68 dece, a ostali su poginuli u partizanima.

Danas u ova tri sela živi tek stotinjak starijih ljudi, rekla je.

– Neke su stanovnike pobili na najmonstruoznije načine, a druge odveli u Jasenovac gde su odvojili muškarce, žene i decu. Na intervenciju Nemaca koji su se zgrozili nad pokoljem, ustaše su bili prisiljeni da puste preživele stanovnike iz logora, s tim da su decu zadržali još neko vreme. U jesen 1944. ustaše su krenule u konačno uništavanje tih sela. Kuće su spaljene, a oni koji nisu pobegli, odvedeni su u ponovo Jasenovac gde su pobijeni – rekla je Požar, preneo je hrvatski portal Novosti.

Pre diskusije prikazan je film ”Zaveštanje”, plod višegodišnjeg rada režisera Ivana Jovića i njegove supruge Monje, poreklom iz Siska, kao i njihovih saradnika.

Nakon nekoliko godina razgovora s 95 svedoka oni su skupili 450-ak sati materijala koji su saželi u 90-minutni film, nažalost, nedovoljno poznat u Hrvatskoj.

1 COMMENT

  1. TACNO. SAMO CINJENICE, dosta je vise manipulisanja sa brojem zrtava. Gde se moze pogledati film Zaveštanje“. Hvala

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here